Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

19 Iulie 2022
Vizualizari: 376
Comentează add

Volodimir Zelenski a lansat o amplă campanie de curăţare la nivelul conducerii serviciilor de informaţii şi parchetelor după mai multe dezertări în tabăra forţelor ruse.

Ucraina: Volodimir Zelenski destituie mai mulți înalți oficiali ai SBU

sergiu-stet

  Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.         Foto: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis marţi, 19 iulie, o serie de înalţi ofiţeri de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ca parte a unei ample campanii de curăţare în rândul serviciilor de securitate şi parchetelor după numeroase dezertări în tabăra rusă, relatează DPA şi Unian citate de Agerpres.

Printr-un decret prezidenţial publicat marţi, Volodimir Horbenko a fost eliberat din funcţia de şef-adjunct al SBU.

Şi-au mai pierdut posturile şefii a patru filiale SBU din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Transcarpatia şi Poltava, la fel şi şeful SBU din Jitomir.
 
Zelenski a numit un nou şef la conducerea SBU din regiunea Harkov, post rămas vacant din luna mai.
 
Şeful SBU, Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, a fost demis din postul său duminică, parlamentul de la Kiev confirmând decizia marţi.
 
Şi procurorul general Irina Venediktova şi-a pierdut locul de muncă din acelaşi motiv duminică.
 
Volodimir Zelenski a lansat o amplă campanie de curăţare la nivelul conducerii serviciilor de informaţii şi parchetelor ca răspuns la un număr mare de dezertări în tabăra forţelor ruse de ocupaţie.
 
Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov, a declarat marţi că Federaţia Rusă şi-a implantat agenţi timp de 30 de ani în Ucraina, extinzând şi consolidând reţelele acestora, de aceea statul ucrainean se confruntă astăzi cu o situaţie complicată, potrivit Unian.
 
Înlocuirea celor doi lideri înalţi responsabili a fost anunţată duminică seara de şeful statului, care le-a reproşat eforturi insuficiente în materie de luptă împotriva spionilor ruşi şi a colaboraţioniştilor care acţionează în favoarea Moscovei, care a lansat o invazie în Ucraina pe 24 februarie.
 
În acest context, publicaţia ucraineană Focus menţionează cazul fostului şef al SBU responsabil pentru Crimeea, Oleg Kulinici, care - potrivit anchetei - se afla în solda serviciilor secrete ruse, ceea ce a permis armatei ruse să cucerească rapid regiunea Herson şi să încercuiască Mariupol.
 
Un alt exemplu evocat de Focus este cel al ex-şefului de securitate internă al SBU, Andrei Naumov. Acesta a părăsit Ucraina cu câteva ore înainte de începerea războiului, a fost acuzat de înaltă trădare şi reţinut în Serbia.

Etichete SumîDnipropetrovskTranscarpatiaPoltavaSBUUcrainaservicii secreteinformații

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live