Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

21 Iulie 2014
Vizualizari: 1028
Comentează add

Ucraina este dispusă să permită ca ancheta privind prăbuşirea avionului să fie coordonată de partenerii occidentali, potrivit premierului Arseni Iaţeniuk.

Ucraina şi Rusia susțin că sunt deschise unei anchete

alexandru-beleavski

Vladimir Putin. Foto: captură Youtube

Ucraina este dispusă să permită ca ancheta privind prăbuşirea avionului malaezian să fie coordonată de partenerii occidentali ai ţării, a declarat, luni, primul ministru Arseni Iaţeniuk.

El a adăugat că nu are nicio îndoială că avionul a fost doborât, cel mai probabil de un sistem de rachete operat de profesionişti.

Arseni Iaţeniuk a intervenit în contextul în care Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite supune, luni, la vot o rezoluţie care solicită ca anchetatorii tragediei aeriene din estul Ucrainei să primească acces nelimitat la locul impactului.

Varianta unei comisii internaţionale este susţinută şi de Rusia, prin preşedintele Vladimir Putin care, însă, într-un mesaj difuzat după convorbiri cu mai mulţi lideri occidentali, a lăsat din nou să se înţeleagă că Ucraina ar fi responsabilă de producerea tragediei.

"Neprelungirea armistiţiul poartă răspunderea" pentru tragedia aviatică

Într-un mesaj difuzat în cursul nopţii, primul său mesaj special consacrat prăbuşirii avionului malaezian, preşedintele Vladimir Putin s-a angajat că Rusia va depune toate eforturile pentru rezolvarea paşnică a crizei din estul Ucrainei. 

"Rusia va face tot ce depinde de ea pentru  trecerea conflictului din Ucraina din faza sa actuală militară în faza discuţiilor la masa de negocieri", a spus Vladimir Putin. 

În mod indirect, preşedintele rus a acuzat Kievul că, neprelungind armistiţiul declarat luna trecută, poartă răspunderea pentru tragedia din regiunea Doneţk. 

"Se poate afirma cu certitudine că, dacă pe 28 iunie acţiunile militare din estul Ucrainei nu ar fi fost reluate, această tragedie, aproape sigur, nu s-ar fi produs. Totodată, nimeni nu trebuie şi nu are dreptul să folosească această tragedie pentru a-şi atinge propriile scopuri politice înguste şi interesate. Asemenea evenimente trebuie nu să dezbine, ci să unească oamenii", a afirmat preşedintele rus.  

Preşedintele Putin a subliniat că este necesar ca la locul catastrofei să lucreze o comisie internaţională de experţi în formulă completă, sub egida Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) şi ca experţilor să le fie asigurată securitatea absolută şi coridoarele umanitare necesare pentru desfăşurarea activităţii.


Etichete MH17RusiaUcrainaarmistițiuanchetăoccidentavion malaezianConsiliu SecuritateONUrezoluțieVladimir PutinArseni Iaţeniuk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live