Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

9 Iunie 2017
Vizualizari: 961
Comentează add

Obiectivul Ucrainei este aderarea la NATO ''deoarece este unicul sistem de securitate care se bazează nu doar pe interese, ci pe valori''.

Ucraina se consideră parte a flancului estic al NATO

sergiu-stet

Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat că, până în anul 2020, Ucraina va îndeplini toate standardele Alianţei Nord-Atlantice şi a reiterat intenţia Kievului de a adera la NATO, ''deoarece este unicul sistem de securitate care se bazează nu doar pe interese, ci pe valori''.

''Sunt convins că acum începem să lucrăm ca parte a flancului estic al NATO, iar acest lucru poate fi văzut şi prin exerciţiile pe care le facem împreună cu aliaţii noştri. Totul se face treptat, în contextul atingerii standardelor NATO'' - a explicat Klimkin. De asemenea, şeful diplomaţiei ucrainene a declarat că, la summit-ul NATO de la Varşovia, s-a decis în mod clar că, până în 2020, Ucraina va atinge la toate standardele în ceea ce priveşte dimensiunea de securitate şi apărare.

''Toţi aliaţii conştientizează deja că Ucraina poate aduce o contribuţie unică la securitate, fiindcă toată lumea înţelege ce am reuşit să facem timp de trei ani, ce fel de armată şi domeniu de securitate am reuşit să construim. De asemenea, am demonstrat că putem lupta pentru noi înşine, pentru libertate şi pentru valori. Şi sunt sigur că vom merge până la capăt, vom reuşi, iar NATO, de asemenea, va merge până la capăt'' - a mai declarat ministrul de externe al Ucrainei.

Pagina electronică a cotidianului Korrespondent aminteşte că Rada Supremă de la Kiev, parlamentul unicameral ucrainean, a adoptat, joi, 8 iunie, un proiect de lege care stabileşte politica externă a Ucrainei şi prevede ca prioritate aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică.

În nota explicativă ataşată documentului, se arată că pe baza acestuia urmează să se facă modificările necesare aderării Ucrainei la NATO atât la Legea referitoare la principiile politicii interne şi externe ale ţării, cât şi la Legea privind securitatea naţională a statului ucrainean. Potrivit autorilor proiectului de lege, adoptarea acestui document va contribui la extinderea şi aprofundarea cooperării dintre Ucraina şi Alianţă, va consolida securitatea naţională a ţării şi va aduce o garanţie în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean.

''Agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean au adus în faţa statului nostru o sarcină urgentă de a asigura în mod real securitatea naţională a ţării'' - explică iniţiatorii necesitatea unui astfel de pas din partea Ucrainei.

În document se mai subliniază că necesitatea aderării la NATO este demonstrată şi de experienţa unui număr de state vecine ale Ucrainei, pentru care coeziunea a fost ''cel mai eficient instrument de asigurare a securităţii şi menţinerii integrităţii şi suveranităţii teritoriale''.


Etichete Pavlo KlimkinKIEVNATOaderareRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live