Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Klimowicz

26 Septembrie 2017
Vizualizari: 866
Comentează add

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti a confirmat că din clasa a V-a învăţământul se va face exclusiv în limba ucraineană

Ucraina nu renunţă la restricţionarea învăţământului în limba maternă

gabriel-klimowicz

   Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.          Foto: Arhivă.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, dă asigurări că nicio şcoală unde predarea este acum în limba minorităţilor nu se va închide, iar profesorii nu vor fi daţi afară.

Reprezentantul Kievului s-a întâlnit azi la Bucureşti cu o delegaţie parlamentară, după ce preşedintele Petro Poroşenko a promulgat noua lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor.

El a precizat că legea introduce învăţământul exclusiv în limba ucraineană începând cu şcoala secundară, adică din clasa a V-a, şi că va exista o perioadă de tranziţie după promulgarea legii.

Ministrul educaţiei şi ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevici, a anunţat că mâine va avea o întâlnire pe tema noii legi a educaţiei cu omologul său din România, iar la jumătatea lunii octombrie cu ministrul resurselor umane dn Ungaria.

Întâlnirea dintre miniştrii educaţiei de la Bucureşti şi de la Kiev a fost anunţată şi la RRA de ministrul de externe.

Teodor Meleşcanu: "Noi am făcut un apel, inclusiv printr-o scrisoare comună, către ministrul de externe Klimkin, prin care am solicitat să se amâne promulgarea şi să aibă loc o consultare cu Comisia de la Veneţia şi cu Înaltul Comisar al OSCE pentru minorităţi.

Lucrurile însă sunt încheiate în momentul în care legea a fost promulgată. Ceea ce este important pentru noi este ca românii să aibă totuşi siguranţa că îşi pot continua studiile la un nivel cât mai înalt în limba maternă.

Tocmai de aceea am convenit cu ministrul Klimkin să aibă loc o întâlnire între miniştrii educaţiei din România şi Ucraina, astfel încât să se discute foarte concret cu curricula, cu materiile pe masă, unde este nevoie să avem materii în limba ucraineană şi care sunt materiile, evident, importante pe care trebuie să le avem în limba română."


Etichete limitarea învăţământului în limba maternăUcrainaambasadorul Ucraineiministrul educaţieiPetro PoroşenkoTeodor Meleşcanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live