Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

13 Mai 2022
Vizualizari: 284
Comentează add

Liberalizarea dreptului cetățenilor de a purta arme, în contextul în care războiul i-ar putea obliga să se apere singuri, e principala modificare ce va fi adusă legislației.

Ucraina: Liberalizarea dreptului cetățenilor de a purta arme

ilie-pintea

  Foto: Sergei SUPINSKY / AFP

În Ucraina, războiul a schimbat și atitudinea guvernului față de arme, legislația cu privire la regimul armelor și munițiilor fiind deja în curs de schimbare.

Liberalizarea dreptului cetățenilor de a purta arme, în contextul în care războiul i-ar putea obliga să se apere singuri, e principala modificare ce va fi adusă legislației.

Și până la începerea războiului, ucrainenii dețineau peste un milion de arme, pe care le putea cumpăra oricine, pe baza unui certificat medical.

Pentru a reglementa prin lege această piață, Rada Supremă a Ucrainei pregătește un proiect de lege care să dea dreptul oamenilor de a purta arme.

Andrii Osadciuk, deputat ucrainean, membru al comisiei de specialitate, a declarat că Rada Supremă va adopta cu siguranță proiectul de lege privind armele, aflat deja în a doua lectură, iar acest lucru se va întâmpla chiar săptămâna viitoare.

El a mai spus că războiul a schimbat atitudinea față de arme și chiar obligă autoritățile pună armele în mâinile cetățenilor.

Ideea legislativului este aceea de a face acest act normativ cât mai adecvat și să liberalizeze dreptul ucrainenilor de a purta arme.

Cu mai bine de două luni în urmă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a semnat o lege care permitea civililor să folosească arme în timpul războiului.

Legea privind asigurarea participării civililor la apărarea Ucrainei reglementează procedura de eliberare și returnare a armelor de foc și a munițiilor către civili pentru a proteja țara în timp de război, și prevede că civilii nu sunt responsabili pentru folosirea armelor de foc împotriva persoanelor care efectuează activități armate agresive împotriva Ucrainei.

În plus, cetățenii ucraineni au posibilitatea de a participa la respingerea și descurajarea agresiunii armate din partea Federației Ruse ori  a altor state folosind propriile arme.


Etichete ucrainarazboiregimul armelorlegislatievolodimir zelenskiarmedrept de armamunitierusiaAndrii Osadciuk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live