Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

13 Martie 2015
Vizualizari: 888
Comentează add

Liderii separatiştilor din Donbas au cerut Occidentului să impună sancţiuni Ucrainei pentru "sabotarea" înţelegerilor de pace.

Ucraina întârzie "aplicarea părţii politice a acordului de la Minsk"

alexandru-beleavski-moscova

Imagine din regiunea Doneţk. Foto: captură youtube.com.  

Kremlinul a acuzat Kievul că întârzie implementarea părţii politice a acordului de la Minsk, cerând, totodată, ambelor tabere în conflict să-şi respecte angajamentele în legătură cu retragerea integrală şi la timp a armamentului greu de pe linia frontului. 

Concomitent, liderii separatiştilor din Donbas au cerut Occidentului să impună sancţiuni Ucrainei pentru "sabotarea" înţelegerilor de pace. 
 
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu pentru Agenţia Associated Press, că Rusia este îngrijorată de nedorinţa Kievului de a implementa integral acordurile de la Minsk, inclusiv prevederile referitoare la amnistierea insurgenţilor, crearea condiţiilor pentru alegerile locale, refacerea sectorului bancar şi de asistenţă socială pe teritoriile Doneţk şi Lugansk. 
 
Pe de altă parte, reprezentantul Doneţk în grupul de contact, Denis Puşilin, a cerut Kievului să nu tergiverseze adoptarea legii privind statutul special al Donbasului, termenul prevăzut în acordul Minsk 2 expirând mâine. 
 
Ieri, Consiliul ucrainean al Securităţii şi Apărării a recomandat parlamentului ca un asemenea statut să fie acordat numai teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor, la data semnării primului acord de la Minsk, în septembrie, anul trecut. 
 
Tot astăzi, în mesaje video separate adresate cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez François Hollande, ca garanţi ai acordului Minsk 2, liderii de la Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au solicitat impunerea de sancţiuni împotriva Ucrainei. 
 
Aceştia au cerut interzicerea accesului pe teritoriul UE a unor oficiali ucraineni în frunte cu premierul Arseni Iaţeniuk, pentru "crime împotriva umanităţii". 
 
Mesajele solicită şi suspendarea ajutoarelor financiare occidentale pentru Ucraina, până al ridicarea blocadei economice şi financiare a Donbasului şi reglementarea politică a conflictului.

Etichete RusiaUcrainaDombasseparatiştiDmitri PeskovLuganskArseni Iaţeniuk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live