Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

7 Mai 2014
Vizualizari: 765
Comentează add

Gazprom spune că Ucraina nu a achitat gazele importate în luna aprilie, iar valoarea totală a datoriei companiei Naftogaz Ucraina a crescut cu 3,5 miliarde de dolari.

Ucraina are datorii la compania Gazprom

alexandru-beleavski-moscova

 Foto: Arhivă

Compania Gazprom a anunţat că Ucraina nu a achitat gazele importate în luna aprilie.

Astfel, odată cu expirarea, astăzi, a termenului de plată, valoarea totală a datoriei companiei Naftogaz Ucraina a crescut cu 3,5 miliarde de dolari.

Guvernul rus a anunţat anterior că se va prevala de clauza contractuală ce-i permite ca în asemenea situaţie să ceară Kievului plata în avans, Gazprom urmând să livreze în luna iunie Ucrainei numai volumul achitat până la data de 31 mai.

Luna trecută, preşedintele Vladimir Putin i-a avertizat pe liderii europeni că această nouă criză poate afecta livrările de gaze ruseşti în Uniunea Europeană.

Din motive politice, Rusia a anulat de la 1 aprilie ambele reduceri acordate fostei puteri de la Kiev, preţul gazelor pentru Ucraina crescând de la 268 la 485 de dolari mia de metri cubi.

Ucraina refuză însă să-l recunoscă şi cer revenirea la preţul din trimestrul I, avertizând că în caz contrar se va adresa Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Stockholm.

Moscova, la rândul său, susţine că Ucraina poate achita restanţele din împrumutul de 17 miliarde de dolari din partea FMI, a cărui primă tranşă, de 2 miliarde de dolari, a fost primit astăzi. 


Etichete GazpromgazeNaftogaz UcrainaimportdatorieVladimir PutinRusiaKievFMI

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live