Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Marţi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

18 Octombrie 2018
Vizualizari: 732
Comentează add

Catedrala "Sf. Andrei" din Kiev este o biserică ortodoxă construită în stil baroc de către arhitectul Francesco Bartolomeo Rastrelli, în anul 1754, pe malul drept al Niprului.

Ucraina a trecut o catedrală în administrarea Patriarhiei Ecumenice

sergiu-stet

  Biserica Sf. Andrei din Kiev, Ucraina.            Foto: commons.wikimedia.org/wiki/File:Церква_Андріївська_03.jpg.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege care prevede că Biserica "Sfântul Andrei" din Kiev trece în administrarea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, după ce preşedintele Petro Poroşenko a propus o iniţiativă legislativă în acest sens în semn de recunoştinţă faţă de decizia Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului de a accepta să acorde autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

"Exarhii (Constantinopolului, n.red) nu numai că reprezintă oficial biserica mamă, ci exercită, de asemenea, o funcție de mediator în procesul de creare a unei singure biserici ortodoxe locale în Ucraina. Funcționarea deplină a acestei reprezentări necesită asigurarea unei clădiri în care reprezentanții Patriarhului Ecumenic vor putea efectua slujbe", a explicat Irina Luţenko, reprezentantul prezidențial în Parlamentul ucrainean.

Comisia pentru cultură și spiritualitate din Rada Supremă a recomandat deputaţilor ucraineni să susțină această propunere prezidenţială.

Biserica rămâne, însă, proprietatea statului ucrainean. Catedrala "Sf. Andrei" din Kiev este o biserică ortodoxă construită în stil baroc de către arhitectul Francesco Bartolomeo Rastrelli, în anul 1754, pe malul drept al Niprului, deasupra părții istorice a capitalei ucrainene. În prezent, catedrala aparţine Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina.


Etichete Biserica "Sfântul Andrei"KievPatriarhiei Ecumenice de ConstantinopolPetro PoroşenkoautocefalieUcrainabiserică

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live