Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Iunie 2018
Vizualizari: 838
Comentează add

O specie de gândac afectează sute de brazi din zona Obârşia Lotrului.

Ucigaşul din pădure - mic şi tăcut, dar feroce!

radiojurnal

   

O specie de gândac afectează sute de brazi din zona Obârşia Lotrului. Pădurile nu pot fi igienizate din cauza unor litigii, între proprietari privaţi.

Detalii din corespondenţa primită de la Ana-Maria Cârstea, corespondentul nostru în judeţul Vâlcea.

Reporter: Hectare întregi de pădure sunt ameninţate tot mai mult cu dispariţia în zona Obârşia Lotrului, după cum atrag atenţia specialiştii. Profesor biolog, Gheorghe Ploaie.

Gheorghe Ploaie: Această infecţie nu stă pe loc pentru că sunt milioane de ouă, depuse sub coaja arborilor, se vor dezvolta şi vor da naştere la noi gândaci. Aceştia vor roi, se vor răspândi în pădurea intactă. Acum a scăpat de sub control, datorită exploatărilor făcute haotic de proprietarii de pădure şi de firmele pe care aceştia le-au angajat să le taie pădurea şi practic le-au vândut materialul lemnos şi care nu au ţinut cont şi nu au avut în grijă şi păstrarea pădurii pentru generaţiile viitoare.

Reporter: Din păcate, în multe cazuri nu se poate face altceva, decât să se aştepte, chiar şi în cazul unor propuneri legislative, menite a salva hectare întregi de pădure, explică Gheorghe Dinucă, Inspector Adjunct, în cazul Gărzii Forestiere, Vâlcea.

Gheorghe Dinucă: Sunt totuşi anumite zone, în care datorită unor procese /.../ este suspendat Serviciul Silvic. Suspendarea Serviciului Silvic, înseamnă că ocolul silvic nu are voie să facă decât baza, urmând ca după ce se rezolvă litigiul respectiv, se pot face şi celelalte lucrări. Ştiind impactul pe care fenomenul de uscare îl are asupra arboretelor, Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, a făcut propuneri legislative pentru schimbarea legislaţiei în vigoare, în aşa fel încât si pentru aceste suprafeţe să facă aceste lucrări de minimă necesitate. Nu avem niciun semnal, deocamdată! Să analizeze!

Reporter: Şi cum nu se poate face nimic momentan, turiştii care tranzitează Transalpina, dinspre Voineasa, au parte de peisaje nu tocmai plăcute, cu sute de brazi care se usucă şi cu o pădure care dispare de la un an la altul.

 


Etichete ucigaspadureferoceValcea

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live