Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Andi Ionescu

8 Septembrie 2011
Vizualizari: 1066
Comentează add

IT la inbox

Twitter - o armă cu două tăişuri Twitter - o armă cu două tăişuri - Conține audio

andi-ionescu

Reţeaua de microblogging Twitter e considerată cea mai rapidă metodă de informare în masă. Dar e şi o armă cu două tăişuri: poţi transmite rapid informaţii vitale, dar poţi induce la fel de repede şi panică de masă.        

Faptul că milioane de oameni sunt conectaţi la Twitter a covins multe autorităţi să informeze publicul prin intermediul ei – în caz de catastrofă, cum a fost recentul uragan Irene din America, pompierii şi poliţia ţin populaţia la curent cu ultimele evoluţii nu doar pe canalele obişnuite, ci şi pe Twitter. Un recent caz din Mexic arată şi reversul medaliei: un profesor şi o jurnalistă se confruntă cu acuzaţia de terorism prin Twitter şi pot primi până la 30 de ani de închisoare. Autorităţile din statul Veracruz echivalează acţiunea lor cu celebra farsă din 30 octombrie 1938, când ascultătorii de radio s-au panicat auzind adaptarea radiofonică a Invaziei Marţienilor  în lectura actorul Orson Welles. Profesorul şi jurnalista anunţaseră pe Twitter că indivizi mascaţi şi înarmaţi iau ostatici mai mulţi copii de la şcolile din zonă. A urmat un haos perfect – părinţii au sunat în masă la poliţie şi spitale iar în urma suprasolicitării reţeaua de telefonie a căzut. Pe străzi au avut loc zeci de accidente pentru că toţi şoferii care aveau copii au întors imediat maşinile fără să se asigure. Nimeni nu mai ştia care e realitatea. Chiar şi având în vedere haosul creat, o pedeapsă de 30 de ani pentru autori li se pare multora exagerată, mai ales că aparent nu era vorba de o farsă stupidă, ci de preluarea unor informaţii neverificate pe fondul atmosferei şi aşa încarcată de violenţă din Mexic.


Etichete TwitterOrson Welles

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live