Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Iunie 2015
Vizualizari: 1405
Comentează add

Reducerea este valabilă, de asemenea, pentru băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

TVA-ul la alimente a scăzut de azi de la 24% la 9%

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% a intrat de astăzi în vigoare.

Măsura este valabilă, de asemenea, pentru băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Colega noastră, Florentina Varga, l-a întrebat pe ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care sunt aşteptările Guvernului, iniţiatorul acestei măsuri, în privinţa efectelor asupra preţurilor.  

Eugen Teodorovici: Această măsură de la 1 iunie, de reducerea a TVA la 9%, va aduce o creştere adiţională a PIB de 0,6% până la finalul lui 2015.  

Reporter: Ce le transmiteţi consumatorilor dacă după 1 iunie găsesc preţurile mărite la raft?

Eugen Teodorovici: Nu cred că vor găsi preţurile mărite la raft. Vor găsi preţurile scăzute, să sperăm într-un procent cât mai mare, pentru că efectul trebuie să fie cât mai aproape de cel scontat.  

Cum privesc analiştii financiari şi reprezentanţii marilor reţele comerciale această măsură a reducerii TVA la alimente ne spune redactorul nostru, Iulian Olescu.  

TVA de 9% se aplică începând de astăzi pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final.

Asta înseamnă că inclusiv alimentele vândute ca materie primă, indiferent de destinaţia ulterioară, beneficiază de această măsură de relaxare fiscală.

Reducerea TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică va conduce la o scădere a preţurilor acestor produse, însă analiştii se întreabă cât de mult din scăderea taxei de la 24% la 9% se va reflecta în preţurile de la raft şi cât se va duce în marjele practicate de comercianţi.  

Vicepreşedintele Asociaţiei analiştilor financiar-bancari din România, Ionuţ Dumitru: ”Calculul pur matematic, dacă s-ar transmite 100%, ar fi o scădere de 12 şi un pic la sută în preţ. Evident că nu se va întâmpla asta. Nu s-a întâmplat niciodată să ai o transmisie de 100% din modificarea de taxe în preţul final. Fără îndoială că va fi o scădere a preţurilor la alimente. E discutabil cât de mult va fi păstrat ca marjă de către retailer şi cât de mult se va transfera cumpărătorului final”. 

Marile lanţuri de magazine au anunţat deja că scăderea TVA se va simţi în totalitate în preţ şi că vor afişa la raft atât preţul vechi, cât şi pe cel de după reducerea taxei.

Unii retaileri au fost, însă acuzaţi că în aşteptarea unei TVA de 9% ar fi scumpit tocmai produsele vizate de scăderea TVA.


Etichete reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%ministrul finanţelorEugen Teodorovicivicepreşedintele Asociaţiei analiştilor financiar-bancari din RomâniaIonuţ Dumitru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live