Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE - continuare Miercuri, 25 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

26 Noiembrie 2016
Vizualizari: 2014
Comentează add

Festivalul de șah "Turneul Regilor" a început sâmbătă la București și va continua până pe 1 decembrie la Mediaș.

"Turneul Regilor" la șah, ediție în memoria Elisabetei Polihroniade "Turneul Regilor" la șah, ediție în memoria Elisabetei Polihroniade - Conține video

ionut-iamandi

Fostul campion mondial la șah Anatoli Karpov (centru, în costum închis la culoare). În stânga lui este fostul campion al României, marele maestru Florin Gheorghiu, București, 26 noiembrie 2016. Foto: Ionuț Iamandi.

Tradiționalul festival de șah "Turneul Regilor" a început azi la București cu un turneu pentru copii cu vârste între 7 și 12 ani și un simultan de șah la 15 mese susținut de fostul campion mondial la șah Anatoli Karpov (Rusia).

După București, festivalul se va muta la Mediaș, unde între 28 noiembrie și 1 decembrie campioana mondială la șah, chinezoaica Hou Yifan va juca un meci cu fostul campion mondial Vladimir Kramnik (Rusia), numărul 3 mondial.

Potrivit organizatorilor, urmează apoi un turneu de blitz cu participarea echipelor reprezentative ale României (masculin și feminin) și la final este programat turneul open "Romgaz 2016".

Festivalul "Turneul Regilor" este dedicat în acest an memoriei șahistei românce Elisabeta Polihroniade, care a încetat din viață în acest an, în ianuarie.

"Cel mai bun pe care îl puteți face în memoria Elisabetei Polihroniade este să continuați ceea ce a făcut ea pentru șahul românesc", a spus Anatoli Karpov, cel de-al 12-lea campion mondial la șah.

Alături de Anatoli Karpov (65 de ani) a fost și fostul campion al României Florin Gheorghiu (n. 1944). Anatoli Karpov și-a amintit că prima partidă pe care a jucat-o cu Florin Gheorghiu a fost într-un turneu la Moscova desfășurat în urmă cu 45 de ani.

"Turneul Regilor" se desfășoară neîntrerupt începând cu anul 2007. Formatul de joc a variat de-a lungul timpului. În primele două ediții, în turneu au jucat seniorii șahului mondial, printre care marii maeștri Mihai Șubă, Lajos Portisch, Rafael Vaganian, Ulf Anderson, Jan Timman, Maia Ciburdanidze și Nigel Short. Între 2009 și 2011, turneul s-a jucat în șase, cu șahiști din topul mondial: actualul campion mondial Magnus Carlsen, șalangerul actual Serghei Karjakin, Hikaru Nakamura, Vasili Ivanciuk, Gata Kamski, Ruslan Ponomariov, Alexei Shirov, Dieter Nisipeanu sau Boris Gelfand. În 2012 și 2013 s-a jucat în cel mult cinci participanți, printre care Fabiano Caruana, Ruslan Ponomariov, Wang Hao sau Teimour Radjabov. În anii următori, turneul a constat în confruntări ale șahiștilor români cu șahiștii din China (2014) și din Germania (2015).

Despre Elisabeta Polihroniade

Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la Bucureşti. A devenit maestru internaţional în 1960, iar din 1982 era mare maestru internaţional. A fost campioană naţională a României de şapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977.

A participat la Olimpiade de şah (10 ca jucătoare şi 8 ca arbitru internaţional), precum şi la peste 150 de turnee internaţionale. A fost arbitru internaţional la peste 60 de Campionate Mondiale şi Campionate Europene.

Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) şi Medalia Naţională Serviciul Credincios (2000), fiind înscrisă şi în Cartea de Aur a Federaţiei Internaţionale de şah (FIDE).

Este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ''Olimpiadele în alb şi negru'', ''Primii paşi în şah'', ''Şahul pentru toţi'', ''64 premii de frumuseţe în şah''.


Etichete șah"Turneul Regilor"exclusiv onlineAnatoli KarpovHou YifanVladimir Kramnik

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live