Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Turiștii din Roma pot învăța să gătească "în stil italian"

Zeci de turiști din toată lumea se înscriu la cursuri de gătit de minim o zi ale unor bucătari renumiți pentru a descoperi cum se fac spaghetele alla matriciana sau carbonara.

Cursuri de gătit în Roma. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 15 Martie 2015, 15:48

Cine vine la Roma trebuie și are posibilitatea să învețe să gătească cel puțin un fel de mâncare italiană.

Zeci de turiști din toate colțurile lumii se înscriu la cursuri de gătit de minim o zi ale unor "chef" renumiți pentru a descoperi cum se fac spaghetele all'amatriciana sau carbonara.

"Astăzi gătim câteva aperitive: flori de dovlecei umplute cu brânză de vaci la cuptor, anghinare "alla romana", iar ca felul întâi: orez cu anghinare și orez simplu cu roșii, spaghete carbonara și "alla gricia". Am făcut totodată și biscuiți cu vin, care se mănâncă în general împreună cu un pahar de vin de Frascatti după amiaza. Asta aici în regiunea Lazio. Zilele viitoare vom găti și alte mâncăruri din carne, cum ar fi chiftelele, puiul de tip vânătoresc și pește: calamari prăjiți și sos de calamari" ne spune bucătarul șef de la Școala "A tavola con lo chef" ("La masă cu un specialist"), Helle Tesio.

La cursuri vin japonezi, englezi, danezi, americani, francezi, nemți.

Helle Tesio se ocupă de mai bine de zece ani de turiștii care vor să descopere din secretele bucătăriei italiene: "Preferă să gătească și să învețe să facă pasta proaspăta. Asta este important: să se încerce să se folosească mai mult pasta proaspătă: ravioli, lasagna, dar eu cred că este esențial să se învețe să se gătească și pasta uscată" consideră bucătarul șef.

În cei zece ani de când lucrează cu turiștii, Helle Tesio recunoaște că a avut numeroși ucenici: "Uneori revin și spun: iți amintești de mine? Am venit în urmă cu opt ani la voi, la școală. Eu spun: da, îmi amintesc, dar uneori este foarte greu să-ți amintești de fiecare în parte, mai ales că vin din toată lumea".

Bucătăria tradițională nu trebuie uitată!

Helle Tesio își face meseria și cu mai mare drag, atunci când vede "acest mare interes din partea turiștilor, deoarece crede că "este un motiv în plus să-și amintească de aceste obișnuințe și tradiții din bucătăria italiana, care intr-adevăr sunt importante. Bucătăria nouă conține, chiar și în zilele de astăzi, tradiții antice, care sunt foarte importante, sunt cele care au purtat bucătăria italiană în toată lumea" completează Helle Tesio.

În bucătărie, unde un miros îmbietor de mâncare te amețea imediat ce intrai, se aflau la curs, în prima zi, trei turiste din Danemarca.

Se numesc Anette, Charlotte și Maria și sunt toate trei din orașul Aarhus, "al doilea ca mărime după Copenhaga", îmi precizează ele, foarte emoționate de prezența mea.

Asta și pentru că eram nevoită să gust din ceea ce găseau ele.

Foto: Cursuri de gătit în Roma. Sursa: Elena Postelnicu.

Pe Anette am întrerupt-o din treabă. "Tocmai am terminat umplutura de brânză de vaci cu mentă pentru florile de dovlecei, curățate cu puțin timp inainte. Este un aperitiv italian" îmi spune daneza.

"Eu lucrez în general în bucătărie și mi s-a părut interesant să vin la Roma să descopăr și specialitățile italiene. Noi, în Danemarca, iubim bucătăria mediteraneană, mâncărurile din sud. Personal îmi place lasagna, pizza, dar vroiam să descoperim mai mult din secretele acestei bucătarii, să vedem cum se folosesc și se gătesc, de exemplu, verdețurile, legumele, carnea", a mai adăugat Anette.

Bucătăria italiană este "plină de soare chiar și în gust"

Charlotte în schimb tocmai a scos din cuptor o tavă cu biscuiți de vin. Apetisanți. Nu te mai opreai când începeai să-i mănânci.

"Mă interesează mult bucătăria mediteraneană, deoarece în mod normal în Danemarca este o climă rece, fără soare și deci ne încântăm în aceste zile cu această bucătărie, care este plină cu soare chiar și în gust" îmi mărturisește Charlotte.

Curioasă din fire, o întreb pe Charlotte ce ar trebui să mănânce turiștii când merg în Danemarca.

"La noi există o mare producție de porci, deci se mănâncă foarte multă carne de porc. Eu propun chiftelele de porc, care se numesc Frikadeller. Sunt foarte bune. Și bucătăria din Danemarca, din păcate, se modernizează și nu se mai găsesc mâncărurile tradiționale. O altă mâncare specifică, tradițională, care trebuie gustată de turiști este Smørrebrød: pâine neagră cu toate bunătățile din lume deasupra. Chiar și cu chifteluțe. Au în plus un ornament deosebit, dar sunt și foarte gustoase" mă sfătuiește Charlotte.

"Unul dintre lucrurile pe care sper să îl duc acasă este acela de a învață și a arăta și altora cum se gătește cu adevărat în Italia, deoarece în general restaurantele italiene din Danemarca cred că gătesc în stil italian, dar de fapt nu este întotdeauna așa. Deci sper că voi învață cum se gătește cu adevărat în Italia" ține să completeze Charlotte.

În bucătărie - dimineața, turist - după amiaza

Cea mai în vârstă dintre ucenice este Maria, care lucrează ca bucătar în cantina unui spital din Aarhus, cu aproximativ 900 de pacienți.

Acolo au și numeroși pacienți străini, iar daneza și-ar dori ca din când în când să le pregătească acestora și câte o mâncare tradițională, "ca să se simtă ca acasă".

Tocmai de aceea este interesată să cunoască cât mai multe tipuri de bucătării din cât mai multe țări.

Referitor la modul în care se gătește în Italia, Maria mărturisește că îi place mult cum se pregătesc verdețurile și legumele.

"Este ceva deosebit, fantastic, deoarece în primele ore ale zilei învățăm să gătim, iar după aceea vizităm Roma, iar seara mergem să mâncăm în restaurante diferite, având astfel posibilitatea de a descoperi toate specialitățile din Italia" mai spune Maria, foarte încântată că a ales să vină la Roma ca turist, dar și că a aderat la aceste lecții.

Bazarul diplomației românești la Bruxelles
Reportaje 17 Mai 2023, 12:50

Bazarul diplomației românești la Bruxelles

"Semne Cusute - stil, tradiție și premiul Europa Nostra-European Heritage Awards", "Stiloul lui Poenaru – o invenție...

Bazarul diplomației românești la Bruxelles
SENS INVERS – De unde vin refugiații
Reportaje 20 Februarie 2023, 17:45

SENS INVERS – De unde vin refugiații

Un reportaj de Ilie Pintea. Editor: Mona Dîrțu.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Reportaje 17 Martie 2022, 19:06

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0

Liga Campionilor: Villareal produce surpriza momentului și învinge în deplasare Juventus. 3-0, un scor istoric . #fotbal

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Poveștile prind viață
Reportaje 11 Martie 2022, 11:36

Poveștile prind viață

Poveștile prind viață- ”MICI SCRIITORI PENTRU MARI ÎNȚELEPȚI” înseamnă și ilustrațiile fermecătoare realizate de artiști din...

Poveștile prind viață
Copilul armistițiului
Reportaje 07 Martie 2022, 16:41

Copilul armistițiului

Carmen Gavrila a stat de vorba cu Sarit Zehavi, locotenent colonel in rezerva al armatei israeliene.

Copilul armistițiului
Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Reportaje 24 Iunie 2021, 21:41

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare

În 25 iunie, în Spania intra în vigoare Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, o măsură care provoacă, inclusiv...

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Reportaje 14 Aprilie 2021, 14:11

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)

Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Reportaje 06 Decembrie 2020, 18:48

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului

--- AUDIO și FOTO ---

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului