Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

15 Martie 2015
Vizualizari: 2499
Comentează add

Zeci de turiști din toată lumea se înscriu la cursuri de gătit de minim o zi ale unor bucătari renumiți pentru a descoperi cum se fac spaghetele alla matriciana sau carbonara.

Turiștii din Roma pot învăța să gătească "în stil italian"

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Cursuri de gătit în Roma. Foto: Elena Postelnicu.

Cine vine la Roma trebuie și are posibilitatea să învețe să gătească cel puțin un fel de mâncare italiană.

Zeci de turiști din toate colțurile lumii se înscriu la cursuri de gătit de minim o zi ale unor "chef" renumiți pentru a descoperi cum se fac spaghetele all'amatriciana sau carbonara.

"Astăzi gătim câteva aperitive: flori de dovlecei umplute cu brânză de vaci la cuptor, anghinare "alla romana", iar ca felul întâi: orez cu anghinare și orez simplu cu roșii, spaghete carbonara și "alla gricia". Am făcut totodată și biscuiți cu vin, care se mănâncă în general împreună cu un pahar de vin de Frascatti după amiaza. Asta aici în regiunea Lazio. Zilele viitoare vom găti și alte mâncăruri din carne, cum ar fi chiftelele, puiul de tip vânătoresc și pește: calamari prăjiți și sos de calamari" ne spune bucătarul șef de la Școala "A tavola con lo chef" ("La masă cu un specialist"), Helle Tesio.

La cursuri vin japonezi, englezi, danezi, americani, francezi, nemți.

Helle Tesio se ocupă de mai bine de zece ani de turiștii care vor să descopere din secretele bucătăriei italiene: "Preferă să gătească și să învețe să facă pasta proaspăta. Asta este important: să se încerce să se folosească mai mult pasta proaspătă: ravioli, lasagna, dar eu cred că este esențial să se învețe să se gătească și pasta uscată" consideră bucătarul șef.

În cei zece ani de când lucrează cu turiștii, Helle Tesio recunoaște că a avut numeroși ucenici: "Uneori revin și spun: iți amintești de mine? Am venit în urmă cu opt ani la voi, la școală. Eu spun: da, îmi amintesc, dar uneori este foarte greu să-ți amintești de fiecare în parte, mai ales că vin din toată lumea".

Bucătăria tradițională nu trebuie uitată!

Helle Tesio își face meseria și cu mai mare drag, atunci când vede "acest mare interes din partea turiștilor, deoarece crede că "este un motiv în plus să-și amintească de aceste obișnuințe și tradiții din bucătăria italiana, care intr-adevăr sunt importante. Bucătăria nouă conține, chiar și în zilele de astăzi, tradiții antice, care sunt foarte importante, sunt cele care au purtat bucătăria italiană în toată lumea" completează Helle Tesio.

În bucătărie, unde un miros îmbietor de mâncare te amețea imediat ce intrai, se aflau la curs, în prima zi, trei turiste din Danemarca.

Se numesc Anette, Charlotte și Maria și sunt toate trei din orașul Aarhus, "al doilea ca mărime după Copenhaga", îmi precizează ele, foarte emoționate de prezența mea.

Asta și pentru că eram nevoită să gust din ceea ce găseau ele.

Foto: Cursuri de gătit în Roma. Sursa: Elena Postelnicu.

Pe Anette am întrerupt-o din treabă. "Tocmai am terminat umplutura de brânză de vaci cu mentă pentru florile de dovlecei, curățate cu puțin timp inainte. Este un aperitiv italian" îmi spune daneza.

"Eu lucrez în general în bucătărie și mi s-a părut interesant să vin la Roma să descopăr și specialitățile italiene. Noi, în Danemarca, iubim bucătăria mediteraneană, mâncărurile din sud. Personal îmi place lasagna, pizza, dar vroiam să descoperim mai mult din secretele acestei bucătarii, să vedem cum se folosesc și se gătesc, de exemplu, verdețurile, legumele, carnea", a mai adăugat Anette.

Bucătăria italiană este "plină de soare chiar și în gust"

Charlotte în schimb tocmai a scos din cuptor o tavă cu biscuiți de vin. Apetisanți. Nu te mai opreai când începeai să-i mănânci.

"Mă interesează mult bucătăria mediteraneană, deoarece în mod normal în Danemarca este o climă rece, fără soare și deci ne încântăm în aceste zile cu această bucătărie, care este plină cu soare chiar și în gust" îmi mărturisește Charlotte.

Curioasă din fire, o întreb pe Charlotte ce ar trebui să mănânce turiștii când merg în Danemarca.

"La noi există o mare producție de porci, deci se mănâncă foarte multă carne de porc. Eu propun chiftelele de porc, care se numesc Frikadeller. Sunt foarte bune. Și bucătăria din Danemarca, din păcate, se modernizează și nu se mai găsesc mâncărurile tradiționale. O altă mâncare specifică, tradițională, care trebuie gustată de turiști este Smørrebrød: pâine neagră cu toate bunătățile din lume deasupra. Chiar și cu chifteluțe. Au în plus un ornament deosebit, dar sunt și foarte gustoase" mă sfătuiește Charlotte.

"Unul dintre lucrurile pe care sper să îl duc acasă este acela de a învață și a arăta și altora cum se gătește cu adevărat în Italia, deoarece în general restaurantele italiene din Danemarca cred că gătesc în stil italian, dar de fapt nu este întotdeauna așa. Deci sper că voi învață cum se gătește cu adevărat în Italia" ține să completeze Charlotte.

În bucătărie - dimineața, turist - după amiaza

Cea mai în vârstă dintre ucenice este Maria, care lucrează ca bucătar în cantina unui spital din Aarhus, cu aproximativ 900 de pacienți.

Acolo au și numeroși pacienți străini, iar daneza și-ar dori ca din când în când să le pregătească acestora și câte o mâncare tradițională, "ca să se simtă ca acasă".

Tocmai de aceea este interesată să cunoască cât mai multe tipuri de bucătării din cât mai multe țări.

Referitor la modul în care se gătește în Italia, Maria mărturisește că îi place mult cum se pregătesc verdețurile și legumele.

"Este ceva deosebit, fantastic, deoarece în primele ore ale zilei învățăm să gătim, iar după aceea vizităm Roma, iar seara mergem să mâncăm în restaurante diferite, având astfel posibilitatea de a descoperi toate specialitățile din Italia" mai spune Maria, foarte încântată că a ales să vină la Roma ca turist, dar și că a aderat la aceste lecții.


Etichete exclusiv onlineItaliaRomamancareturistispaghetecuptorgătitDanemarcabucataricarbonarapaineeuro

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live