Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Raul Matiş, Târgu Mureş

13 Ianuarie 2012
Vizualizari: 2537
Comentează add

Din cele peste 13.000 de peşteri înregistrate cât are România, mai puţin de 10 sunt amenajate pentru turism.

Turismul speologic, prea puţin valorificat Turismul speologic, prea puţin valorificat - Conține audio

raul-matis-targu-mures

În România sunt înregistrate, la ora actuală, peste 13.000 de peşteri însă numărul celor amenajate este mai puţin de 10, susţine preşedintele Salvaspeo România, Viorel Lascu.
Lascu a arătat că, în comparaţie cu ţara noastră, Ungaria are 800 de peşteri, din care 120 sunt amenajate, în timp ce România are doar 8 peşteri amenajate, 3 dintre acestea fiind modern amenajate. 

În condiţiile în care 400 dintre peşteri au potenţial turistic de masă, iar alte circa 4.000 au potenţial de speoturism, în cursul anului trecut în România au fost înregistraţi peste 500.000 de turişti, în timp ce Slovenia, cu 60 de peşteri, a înregistrat peste 3 milioane de speoturişti.
Viorel Lascu a precizat că amenajarea minimă a unei peşteri se ridică la circa 3-4.000 de euro, ceea ce presupune echipamente individuale de protecţie, cu ghizi şi scăriţe pentru zonele periculoase, iar investiţia se amortizează în 12-30 de luni.

Chiar dacă se află în proprietatea statului, peşterile pot fi concesionate, de Ministerul Mediului şi Pădurilor, către consiliile judeţene şi locale, dar şi către privaţi, potenţialul turistic al acestora fiind enorm.
 


Etichete peșterispeologieturism

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live