Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Arina Petrovici

21 Iulie 2016
Vizualizari: 1268
Comentează add

Agenţia France Presse notează că, în paralel, continuă arestările, suspendările şi concedierile celor despre care guvernul spune că ar fi participat la puci.

Turcia "va suspenda temporar" Convenţia Europeană privind Drepturile Omului

arina-petrovici

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Arhivă.

Turcia a anunţat că va suspenda temporar Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, în contextul în care a instituit starea de urgenţă după tentativa de lovitură de stat soldată cu peste 300 de morţi.

Agenţia France Presse notează că, în paralel, continuă arestările, suspendările şi concedierile celor despre care guvernul spune că ar fi participat la puci. 

Autorităţile Turciei spun că suspendarea Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, cât timp este în vigoare starea de urgenţă, a fost făcută luând exemplul Franţei, după atentatele din 13 noiembrie anul trecut.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri introducerea stării de urgenţă pentru trei luni, subliniind că, astfel, autorităţile vor putea să acţioneze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.

Între timp, vicepremierul a spus că durata s-ar putea reduce la o lună, o lună şi jumătate, dacă situaţia va reveni la normal.

Oficialul a precizat că se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce. Până acum, 55.000 de angajaţi din învăţământ, poliţie, justiţie, armată şi din presă au fost arestaţi, suspendaţi ori concediaţi pentru presupuse legături cu puciul.

Liderii occidentali şi instituţiile internaţionale au cerut ferm Ankarei să nu recurgă la epurări, ci să dea dovadă de reţinere, să respecte drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Suspendarea aplicării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Turcia îi permite regimului Erdogan să reintroducă pedeapsa cu moartea, atrage atenţia europarlamentarul Monica Macovei.

Fostul ministru român al justiţiei mai spune că renunţarea la aplicarea CEDO îi aruncă pe cetăţenii Turciei într-o insecuritate totală, întrucât drepturile omului, civile şi politice, pot fi încălcate, fără ca guvernul să fie tras la răspundere.


Etichete tentativa de lovitura de stat in turciaerdoganConvenţia Europeană privind Drepturile Omului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live