Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Duminică, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

18 Aprilie 2017
Vizualizari: 746
Comentează add

Mii de turci au contestat la Istanbul rezultatul referendumului prin care a fost aprobată modificarea Constituţiei ţării.

Turcia: Modificarea Constituţiei, contestată în stradă

daniela-coman

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Foto: facebook.com/RecepTayyipErdogan

Câteva mii de turci au contestat, ieri, la Istanbul, rezultatul referendumului prin care a fost aprobată modificarea Constituţiei ţării, ce îi dă preşedintelui mai multă putere.

Nu numai în stradă a fost contestat demersul lui Erdogan, care s-a transformat într-un hiper-preşedinte, odată cu victoria, la limită, obţinută la referendumul de duminică.

Misiunea de obervatori a OSCE trimisă pe teren să monitorizeze marea consultare populară a semnalat numeroase neregului, şi anume: decizia Înaltului Consiliu Electoral de a valida buletine de vot fără ştampila de control, întrebarea adresată la referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot, distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei "da" şi intimidarea campaniei "nu".

Concluzia observatorilor externi: scrutinul "nu se ridică la înălţimea" standardelor internaţionale.

Aseară, la palatul prezidenţial din Ankara, la reuniunea gigant, la care, împreună cu fidelii săi, şi-a sărbătorit victoria, preşedintele Erdogan a respins criticile OSCE şi a reafirmat că va organiza încă două noi referendumuri: unul privind reintroducerii pedepsei cu moartea şi altul privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

"Bruxellesul ameninţă că va îngheţa total negocierile. Acest lucru nu este prea important pentru noi. Turcia stă de 54 de ani la porţile Europei. Aşteptăm să ne comunice decizia lor" - a spus Erdogan.

Dacă Europa îi trimite doar semnale critice, în schimb, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a telefonat şi l-a felicitat pe omologul său turc pentru victoria obţinută la referendum.

Reforma constituţională îi dă preşedintelui puteri sporite: devine şi şef al guvernului şi numeşte membri Cabinetului, poate impune prin decret anumite legi, poate dizolva parlamentul şi poate institui starea de urgenţă, ceea ce va duce la instalarea în fruntea Turciei a unui regim autoritar, după cum se tem atât opoziţia cât şi criticii din exteriorul ţării.


Etichete modificarea Constituţieiturciaproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live