Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA MINUT - continuare Marţi, 20 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

28 Ianuarie 2018
Vizualizari: 626
Comentează add

Turcia a anunţat că a cucerit o colină "strategică" în nord-vestul Siriei, în cadrul campaniei sale împotriva unei miliţii kurde aliate a SUA.

Turcia a cucerit un punct strategic în N-V Siriei

radu-dobritoiu

Turcia a anunţat că a cucerit o colină "strategică" în nord-vestul Siriei, în cadrul campaniei sale împotriva unei miliţii kurde aliate a SUA, campanie ce a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Washington.

"Muntele Barsaya a fost recucerit în jurul orelor locale 14:30 (11:30 GMT)", a anunţat Statul Major al Turciei într-un comunicat, în a noua zi a operaţiunii sale împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), informează AFP.

Turcia desfăşoară din 20 ianuarie o ofensivă în regiunea Afrine (nord-vestul Siriei) împotriva YPG, grupare considerată "teroristă" de Ankara, dar care este aliata coaliţiei conduse de Washington pentru combaterea grupării Stat Islamic (SI).

În pofida tensiunilor crescânde între Turcia şi SUA, aliate în cadrul NATO, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a declarat hotărât să extindă ofensiva spre est, în special spre Minbej, unde Washington a desfăşurat militari.

"Teroriştii nu vor putea scăpa de sfârşitul dureros care îi aşteaptă, nici la Afrine, nici la Minbej", a declarat Erdogan duminică, în timpul unui discurs susţinut la Corum, nordul Turciei. "Frontiera siriană va fi curăţată", a adăugat el.

Pe teren, bombardamente ale artileriei şi avioanelor turce au fost mai puternice decât în zilele precedente şi au continuat în după-amiaza zilei de duminică.

Forţele turce încercau de nouă zile să cucerească muntele Barsaya, situat la nord-est de oraşul Afrin, dar s-au confruntat cu o rezistenţă înverşunată şi o vreme capricioasă ce au redus eficienţa loviturilor aeriene. Profitând de vremea senină după mai multe zile de ploaie şi ceaţă, aviaţia şi artileria turce au înconjurat duminică dimineaţa colina, înainte ca membri ai forţelor speciale turce şi insurgenţi sirieni înarmaţi de Ankara să dea asaltul.


Etichete Operatiuna ramura de maslinAfrinTurcia N-V SirieiRojavaYPGKurdistan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live