Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

19 Octombrie 2019
Vizualizari: 459
Comentează add

În urma intervenţiei Statelor Unite, Turcia şi-a suspendat, timp de 5 zile, ofensiva în Siria, pentrua le da kurzilor timp să se retragă.

Trupele SUA nu vor monitoriza încetarea temporară a focului în N-E Siriei

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

  Siria. Foto: Arhiva/ Xinhua/ Agerpres 

Turcia intenţionează să menţină o prezenţă militară în nord-estul Turciei - a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, care a subliniat că zona-tampon pe care Ankara intenţionează să o stabilească, cu o adâncime de 32 de kilometri, ar trebui să aibă o întindere de aproape 500 de kilometri.

În urma intervenţiei Statelor Unite, Turcia şi-a suspendat, timp de 5 zile, ofensiva în Siria, pentrua le da kurzilor timp să se retragă. Washingtonul nu va monitoriza încetarea focului în teren.

Între timp, decizia lui Donald Trump, de a retrage militarii americani din nord-estul Siriei, ceea ce a reprezentat, practic, o undă verde pentru ca operaţiunea turcă să înceapă, continuă să fie criticată în Statele Unite.

Corespondenţă din Washington - Reporter: Doina Saiciuc - Trupele americane nu vor monitoriza încetarea temporară a focului în nord-estul Siriei - a spus, ieri, secretarul apărării Mark Esper.

El a adăugat că administraţia americană va continua, însă, dialogul cu fiecare dintre cele două părţi implicate, Turcia şi forţele democratice siriene conduse de kurzi, pentru a se asigura că recentul acord va fi aplicat pe parcursul celor 5 zile convenite, pentru ca forţele kurde să evacueze zona sigură negociată.

Şeful Pentagonului, Mark Esper, i-a cerut într-o convorbire telefonică ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, ca Ankara să se asigure că luptătorii ISIS nu evadează din centrele de detenţie din nord-estul regiunii şi că populaţia de acolo, inclusiv cea kurdă, este protejată.

Tot ieri, într-o rară şi categorică condamnare a politicii preşedintelui Trump, primul republican din Senat, liderul majorităţii republicane, senatorul Mitch McConnell, a arătat într-un comentariu în "The Washington Post" că retragerea forţelor Statelor Unite din Siria este o gravă eroare strategică.

Senatorul McConnell a scris în editorialul din "The Washington Post", că retragerea împreună cu escaladarea ostilităţilor turco-kurde, creează un coşmar strategic pentru Statele Unite


Etichete suasiriatrupeturicia,kurzi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live