Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

10 Iulie 2020
Vizualizari: 237
Comentează add

Încercările de a „smulge Rusia din Moldova prin orice mijloace” sunt inutile, a subliniat ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-un interviu acordat agenției TASS.

Trupele rusești din stânga Nistrului „nu pot fi retrase ca prin magie”

sergiu-stet

 Intrarea în Tiraspol, capitala autoproclamatei Republici Transnistrene.            Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP.

Până în prezent nu au fost create condiții pentru retragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană a Moldovei, a declarat ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-un interviu acordat agenției de presă TASS și preluat de UNIMEDIA.
 
Cei aproximativ 1400 de militari ruși, care „ajută la desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii” și protejarea depozitelor de muniție învechită în zona transnistreană nu pot fi retrase ca prin magie, a spus Vasnețov.
 
„Politicienii de la Chișinău sunt conștienți de durata procesului de retragere a trupelor”, a spus diplomatul, iar politicienii care solicită retragerea trupelor ruse din Republica Moldova sunt „iresponsabili”, în opinia sa, și urmăresc destabilizarea situației în țară.
 
Încercările de a „smulge Rusia din Moldova prin orice mijloace” sunt inutile, a subliniat Vasnețov, împotriva voinței „marii majorități” a locuitorilor din țară. „Nu este doar o problemă de securitate. Țările noastre (n.red. Rusia și Moldova) au legături strânse de „rudenie” și alte relații, peste 200 de mii de cetățeni ruși trăiesc în Republica Moldova, pe care nu avem dreptul să-i lăsăm în voia sorții”, a spus diplomatul.
 
„Jocuri în nisipieră”, așa a catalogat Vasnețov expulzarea diplomaților ruși, restricțiile ce vizează presa rusă pe teritoriul Republicii Moldova și alte demersuri împotriva Rusiei, care au fost întreprinse într-un moment în care puterea din Moldova era „confiscată” de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
 
Oficialul susține că „marea majoritate” a moldovenilor nu doresc să uite eroismul celor au învins fascismul, nu salută cenzura mass-media ruse, nu doresc să se alăture NATO și nici unirea cu România.
 
La ora actuală în Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără aproximativ 1.400 de persoane. GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, desfăşurată în Transnistria.
 
Principalul său obiectiv este protejarea depozitelor cu muniţii de la Cobasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.
 
Rusia mai dispune de alţi 350 de militari în cadrul misiunii sale de menţinere a păcii, ca parte a forţei de menţinere a păcii comune cu Republica Moldova şi regiunea transnistreană.
 
 

Etichete Republica MoldovaChișinăuTransnistriaambasadorRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live