Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean

22 Septembrie 2019
Vizualizari: 768
Comentează add

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj le solicită autorităţilor să modifice Codul Rutier.

Trotinetele electrice, ”o problemă în trafic”

claudiu-padurean

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj le solicită autorităţilor să modifice Codul Rutier, astfel încât să fie reglementată circulaţia trotinetelor electrice, devenite foarte populare pe străzile din România.

Cererea vine la scurt timp după un accident produs în Cluj-Napoca în care au fost implicate o maşină care circula regulamentar şi o persoană care se afla pe o trotinetă electrică.

Utilizarea trotinetelor electrice a stârnit dezbateri serioase, care s-au intensificat după un accident produs zilele trecute.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere video din zonă arată că o femeie care circula cu o trotinetă electrică a fost accidentată de o mașină.

Conducătorul auto nu a avut nicio vină, este de părere Sorin Rus, fost șef de birou în cadrul Poliției Rutiere Cluj.

Sorin Rus: Având în vedere că este drumul cu prioritate, toți ceilalți conducători de vehicule, inclusiv bicicliști, trotinete, autoturisme, trebuie să acorde prioritate. Deci este o neacordare de prioritate.

Astfel de accidente sunt consecința unei legislații învechite, este de părere avocatul Radu Mititean, preşedintele Federației Bicicliștilor din România.

Radu Mititean: E o legislație desuetă și sunt foarte multe aspecte, sunt zone gri, zone care nu au mai evoluat cu realitate, iar altele au formulări echivoce, în care câteodată chiar și cei cu studii juridice au o problemă în interpretarea clară, cu atât mai mult, participantul obișnuit la trafic, care, din cauza unor exprimări inexacte sau unor contradicții, are semne reale de întrebare; chiar și cei care s-au străduit să cunoască legislația rutieră.

În prezent, legislația românească nu reglementează în niciun fel utilizarea trotinetelor electrice.

Şi alte ţări au fost lansate avertismente legate de folosirea trotinetelor electrice.

Mai mult oraşe europene au adoptat măsuri destinate reglementării utilizării acestora, după câteva accidente soldate chiar şi cu morţi.

La Barcelona, primăria a interzis complet închirierea de trotinete electrice.

La Paris, cei care circulă pe trotuar cu un astfel de vehicul primesc amenzi usturătoare.

Suedia vrea să interzică prin lege dreptul posesorilor de trotinete electrice de a circula pe partea carosabilă, pentru a evita accidentele.


Etichete trotinetetraficaccidente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live