Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

18 August 2022
Vizualizari: 234
Comentează add

Discuţii la Liov, în vestul Ucrainei, între preşedinţii turc şi ucrainean, dar şi în format trilateral cu secretarul general ONU.

„Trilaterală” la Liov, în vestul Ucrainei

cristina-dumitrescu

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski si secretarul general ONU Antonio Guterres, Liov, Ucraina, 18 August 2022, Foto: Dimitar DILKOFF/ AFP

Realizator: Discuţii astăzi la Liov, în vestul Ucrainei, între preşedinţii turc şi ucrainean, dar şi în format trilateral cu secretarul general ONU. Pe agendă au fost chestiuni legate de exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar şi de asigurarea securităţii Centralei Nucleare de la Zaporijjie, cea mai mare din Europa. Cu detalii, Cristina Dumitrescu.

Reporter: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a avut întâi discuţii bilaterale cu Volodimir Zelenski, iar celor doi preşedinţi li s-a alăturat apoi secretarul general al ONU, Antonio Guterres. La discuţia în doi cu Antonio Guterres, preşedintele Zelenski a cerut ca ONU să asigure securitatea Centralei nucleare de la Zaporijjie, situată în sudul Ucrainei, susţinând că teroarea deliberată, provocată de Rusia, ar putea avea consecinţe catastrofale pentru lumea întreagă. Centrala se află într-o zonă ocupată de trupele ruse, însă este operată de tehnicienii ucraineni şi a fost vizată în ultimul timp de mai multe bombardamente pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Astăzi, un reprezentant al Ministerului rus de Externe a respins propunerea secretarului general al ONU de demilitarizare a zonei în care este situată centrala, susţinând că în acest fel situl nuclear ar fi mai vulnerabil. Partea rusă a evocat chiar posibila închidere a centralei dacă vor continua atacurile ucrainenilor asupra acesteia, iar şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă a avertizat că în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia. Serviciul ucrainean de informaţii militare avertizează că mâine, la Zaporijjie, ruşii ar pregăti o provocare, bazându-se pe faptul că cei mai mulţi angajaţi au primit o zi liberă, iar reprezentanţii Agenţiei pentru Energie Atomică din Rusia au părăsit complexul nuclear.


Etichete (ii)liovtrilaterală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live