Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

1 August 2022
Vizualizari: 550
Comentează add

Trei pui de zimbri s-au născut, în luna iulie, în cadrul turmei eliberate în Munţii Făgăraş.

Trei pui de zimbri s-au născut, în iulie, în cadrul turmei din Făgăraș

florin-lepadatu

Foto: wikipedia.org

 Trei pui de zimbri s-au născut, în luna iulie, în cadrul turmei eliberate în Munţii Făgăraş

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cristina Grecu - Trei pui de zimbri s-au născut, în luna iulie, în cadrul turmei eliberate în Munţii Făgăraş în urmă cu 2 ani. Reprezentanţii Fundaţiei Conservation Carpathia anunţă că numărul puilor născuţi în libertate a ajuns la şase şi toţi au o stare de sănătate bună. Amintim că zimbrul a dispărut din pădurile României în secolul al XIX-lea, dar ultimii 5 ani, în urma eforturilor mai multor ONG-uri de mediu, ţara noastră are din nou turme de zimbri sălbatici. Bogdan Isopescu are detalii.

Reporter: După anul 2015, fundațiile Conservation Carpathia şi WWF România au început demersurile pentru reintroducerea zimbrilor, efort susținut cu fonduri europene și naționale. WWF a reintrodus zimbrii în zona Armenișului, Munții Retezat-Godeanu, iar Conservation Carpathia în Munții Făgăraș. Turmele s-au adaptat bine climatului din Carpați și în ambele zone au apărut puii sau vițeii de zimbru, primele exemplare cu adevărat sălbatice, după o absență de circa 200 de ani. În Armeniș, turmele monitorizate de WWF România numără peste 120 de exemplare, din care 16 pui născuți anul acesta. Fundația Conservation Carpathia a intordus zimbrii în Munții Făgăraș ceva mai târziu, în 2020, însă şi aici numărul lor este în creștere.

În prezent sunt două turme cu 42 de exemplare, din care şase pui. Ultimii trei s-au născut luna trecută, iar exemplarele sunt sănătoase și au toate șansele de a supraviețui temperaturilor scăzute din prima lor iarnă, cea mai dură etapă din viața unui zimbru tânăr. Turmele sunt monitorizate cu diverse sisteme de localizare GPS sau camere instalate în pădure, aparatură donată inclusiv de National Geographic. În ultimii 2 ani, zimbrii sălbatici din România au devenit o atracție turistică internațională și, astfel, o sursă de venit pentru comunitățile locale. Aici se organizează drumeții pentru observarea turmelor, iar localnicii pun la dispoziție locuri de cazare și mâncare tradițională.


Etichete zimbri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live