Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 13 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

23 Februarie 2018
Vizualizari: 492
Comentează add

Trei profesori universitari au fost condamnaţi astăzi, de un tribunal din Turcia, pentru „propagandă teroristă”, întrucât au semnat în 2015 o petiţie.

Trei profesori condamnaţi pentru "propaganda teroristă" în Turcia

radu-dobritoiu

Trei cadre universitare au fost condamnate astăzi de un tribunal din Turcia pentru „propagandă teroristă”, întrucât au semnat în 2015 o petiţie în care denunţau operaţiunile forţelor de securitate turce împotriva rebelilor kurzi, informează AFP, citând agenţia de presă Dogan.

Cei trei, profesori la Universitatea din Istanbul, au fost condamnaţi la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare, a indicat agenţia de presă turcă.

Ei au fost acuzaţi de „propagandă teroristă” pentru că au semnat în ianuarie 2016 o petiţie în care denunţau „masacrarea” - potrivit lor - a civililor de către forţele de securitate turce în timpul operaţiunilor împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul majoritar kurd al ţării.

Aceste prime condamnări în acest caz au fost criticate de către apărătorii libertăţii de exprimare şi de ţările europene.

Mai mult de 1.100 de intelectuali turci şi străini au semnat petiţia incriminată, provocând furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Alte cel puţin 1.000 de persoane s-au alăturat ulterior acestui text.

Drept urmare, sute de cadre universitare au fost concediate şi proceduri penale au fost declanşate în toată Turcia, relansând atât în ţară, cât şi în afară critici privind încălcarea libertăţii de expresie.

Procurorii acuză cadrele universitare că au lansat petiţia la cererea PKK cu scopul de a-i ralia pe intelectuali la cauza rebelilor kurzi.

După încetarea armistiţiului în vara lui 2015, confruntările între forţele de securitate turce şi rebelii kurzi au cuprins numeroase localităţi din sud-estul Turciei.

Militanţii pentru drepturile omului acuză cu regularitate autorităţile turce de restrângerea libertăţii de expresie, profitând de o definiţie considerată largă a conceptului de „propagandă teroristă” în legislaţie.

Mediile universitare fac obiectul unor presiuni puternice în Turcia, mai ales după puciul eşuat de la 15 iulie 2016, care a fost urmat de epurări masive ce nu au ocolit nici instituţiile de învăţământ. Numeroşi profesori au fost arestaţi, iar mulţi rectori au fost înlocuiţi.


Etichete Regim TurciaJustitie Turciaprofesori condamnati Turcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live