Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

9 Iulie 2012
Vizualizari: 2619
Comentează add

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la Radio România că trebuie să fie gândit un Bacalaureat diferenţiat pentru elevii mai slabi care să le permită acestora o rută profesională corespunzătoare.

Trebuie "să gândim Bacalaureatul diferenţiat"

beatrice-braileanu

Ministru educaţiei, Ecaterina Andronescu. Foto: Arhivă Agerpres.

Promovabilitatea la nivel naţional la bacalaureat este în acest moment de 43%, puţin mai mică decât cea de anul trecut, care a fost de de 44,4%, a declarat la Radio România Actualităţi ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Rezultatele de la Bacaulaureat reprezintă primele cifre de la examenul de bacalaureat care încă nu sunt complete, întrucât luni se depun contestaţiile iar rezultatele finale vor fi cunoscute pe 13 iulie.

Ministrul a explicat care sunt posibilele cauze pentru aceste rezultate, dar şi o eventuală soluţie. 

"Noi, din păcate, suntem în situaţia în care nici pe parcursul anului probabil nu în toate şcolile s-a întâmplat ceea ce ar trebui să se întâmple cu pregătirea aceasta continuă şi sigur că poate şi la sfârşit trebuie să ne uităm la inadecvarea subiectelor pentru conţinutul programelor şcolare.

"Copiii foarte buni se duc la licee foarte bune, care acum, la Bacalaureat, au procente de promovare aproape de sută la sută şi cu medii foarte mari. Şi în celelalte licee au rămas copii mai slabi", a precizat Ecaterina Andronescu.

"Şi atunci va trebui să gândim probabil un Bacalaureat diferenţiat, care să permită şi celor din această categorie o rută profesională corespunzătoare după acest examen de Bacalaureat", a mai spus ministrul educaţiei.

Varianta integrală a interviului cu ministrul educaţiei o găsiţi aici.

Ecaterina Andronescu a mai precizat că, după soluţionarea contestaţiilor, va fi făcută o analiză la nivelul fiecărei şcoli în urma căreia fiecare dintre acestea va trebui să-şi impună demersuri concrete pentru pregătirea elevilor, chiar şi pentru sesiunea de Bacalaureat din luna august.

Aproximativ 180 de mii de liceeni au participat la examenul de bacalaureat din aproape 200 de mii de înscrişi.

Printre aceştia s-au numărat şi tineri din promoţiile anterioare, unii aflându-se la a treia sau chiar la a cincea încercare.

Analiză la nivelul fiecărei şcoli

După rezolvarea contestaţiilor, va urma o analiză amănunţită la nivelul fiecărei şcoli în vederea stabilirii unor măsuri de urgenţă pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea din vară, potrivit ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"După ce facem analiza la nivelul fiecărei şcoli, fiecare şcoală trebuie să îşi impună un plan de demersuri concrete, de căi de a organiza cursuri remediale pentru pregătirea acestor copii chiar pentru sesiunea din august, ca să putem să le întindem o mână de ajutor", a declarat ministrul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu.

"Elevii nu vor fi obligaţi să participe la aceste cursuri, este decizia lor, dar obligaţia noastră este să le organizăm şi obligaţia noastră e să ne asigurăm că funcţionează şi că profesorii îi aşteaptă acolo pentru programul acesta de pregătire", a completat ministrul educaţiei.

La finalul acestor analize în fiecare liceu, se va solicita o raportare la nivelul judeţului şi o serie de măsuri valabile pentru toate şcolile.

Întrebată despre măsurile care trebuiesc luate pe termen lung astfel încât această situaţie să nu se mai repete, Ecaterina Andronescu a precizat că "sunt foarte multe măsuri de luat pentru a încerca să reaşezăm şcoala la locul ei".

Ministrul educaţiei a subliniat şi faptul că lipsa motivaţiei profesorilor este o problemă pregnantă, întrucât aceştia au salarii mici şi trebuie să-şi mai caute şi alt job ca să-şi poată susţine familiile şi, în consecinţă, timpul în care se ocupă de elevi se diminuează dramatic.

Promovabilitatea pe judeţe la prima sesiune a bacalaureatului 2012

Cei mai mulţi elevi care au picat bacalaureatul sunt din judeţul Ilfov, 84,9% dintre ei nu au reuşit să obţină media de minim 6 pentru a promova examenul.
 
O situaţie la fel de gravă se întâlneşte şi în judeţele Teleorman, Olt, Harghita şi Caraş Severin, unde aproximativ 30% dintre elevi au luat note de trecere.
 
În Timiş, Dolj, Hunedoara, Suceava şi Mehedinţi au fost licee unde niciun elev nu a luat bacalaureatul.
 
Judeţele cu rezultatele cele mai bune au fost Brăila, peste 59%, urmată de Iaşi, Cluj, Bihor şi Sibiu.
 
În toată ţara, doar 67 de absolvenţi de liceu au reuşit să obţină media 10 la bacalaureat.
 
Foto: Promovabilitatea pe judeţe la prima sesiune a bacalaureatului 2012. Click pe imagine pentru mărire.
 

Examenul de bacalaureat a debutat pe 11 iunie cu proba orală la limba română.
 
La această probă au fost înscrişi peste 172.000 de candidaţi.

În 2011, după rezolvarea contestaţiilor promovabilitatea a fost de 44,47%, cea mai mică din istorie.

Tot anul trecut au fost introduse şi camerele de supraveghere, însă acestea nu au instalate în toate judeţele.

Înscrierea candidaţilor la cea de-a doua sesiune se va face în perioada 16-20 iulie.

Etichete BacalaureatEcaterina AndronescurezultatepromovabilitateRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live