Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

5 Decembrie 2018
Vizualizari: 361
Comentează add

Rusia respinge acuzaţiile SUA că ar fi încălcat tratatul dintre Moscova şi Washington privind Forţele Nucleare Intermediare.

Tratatul INF: Rusia respinge acuzaţiile SUA

alexandru-beleavski-moscova

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Foto: rador.ro.

Rusia respinge în termeni categorici acuzaţiile SUA şi ale NATO că ar fi încălcat tratatul dintre Moscova şi Washington privind Forţele Nucleare Intermediare, mai exact, rachetele cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Rusia a fost acuzată că ar fi produs o nouă rachetă de acest tip.

Are detalii corespondentul Radio România Actualităţi la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că SUA şi NATO escaladează situaţia şi manipulează faptele pentru a masca intenţia reală a SUA, şi anume de a se retrage din tratat.

În luna octombrie, preşedintele Donald Trump a anunţat această intenţie, Washingtonul invocând încălcarea tratatului de către Rusia, dar şi dezvoltarea masivă a acestui tip de rachete de către China şi alte ţări.

Rusia la rândul său acuză SUA de încălcarea tratatului INF, inclusiv prin desfăşurarea la baza antirachetă din România de lansatoare capabile să lanseze de la sol rachete de croazieră cu rază medie, ceea ce tratatul interzice.

După cum a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, Rusia este categoric împotriva distrugerii tratatului INF, pe care îl consideră un pilon esenţial al stabilităţii strategice şi securităţii internaţionale şi este gata să continue dialogul asupra întregului spectru de probleme legate de acest tratat, dar pe bază de respect reciproc şi fără ultimatumuri.

Şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, a declarat astăzi, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini acreditaţi la Moscova, că în cazul anulării tratatului Forţelor Nucleare Intermediare ţările care vor desfăşura pe teritoriile lor rachete americane vor deveni ţinte potenţiale ale loviturilor de răspuns ale Rusiei.


Etichete RusiaSUAtratatul privind fortele nucleare intermediarenato

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live