Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

10 August 2010
Vizualizari: 1539
Comentează add

Bolnavii cu afecţiuni cronice vor suporta de la 1 septembrie o parte din costul reţetelor dacă vor dori să folosească medicamente mai scumpe.

Tratament cu medicamente "mai ieftine"

andreea-marin

Bolnavii cu afecţiuni cronice de leucemie, ciroză, poliartrită reumatoidă, boli psihice etc, vor suporta, de la 1 septembrie, o parte din costul reţetelor dacă vor să îşi păstreze aceleaşi medicamente pentru tratament.

Noile reglementări de compensare a medicamentelor aflate pe lista C1, cu gratuităţile pentru bolnavii cronici, sunt postate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Preşedintele instituţiei, medicul Lucian Duţă, spune că medicamente mai ieftine cu aceleaşi substanţe active vor fi în continuare acordate gratuit.

"Vor avea acces la aceleaşi tratamente ca şi până acum gratuite, dar numai că vor fi cumva ajutaţi, cu ajutorul medicilor, bineînţeles, astfel încât să cumpere medicamentele cu preţuri cât mai acceptabile.

"Deci, nu i se va modifica medicamentul propriu-zis, substanţa activă din acel medicament, ci, dacă vreţi, numai produsul finit, adică cutia cu medicamente", a declarat medicul.

Medicamente mai ieftine dar fără efecte secundare


El a adăugat că medicamentele care au aceeaşi substanţă activa, dar care sunt mai ieftine, nu vor avea efecte secundare neaşteptate.

"În România puteai până acum să vinzi acelaşi produs, dar puteai să-l vinzi ambalat în cutii verzi sau cutii roşii, cu diferenţă de preţ de la unu la nouă. Am găsit cu 900 la sută mai scump acelaşi medicament în lista de medicamente", a explicat Lucian Duţă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a mai spus că nicăieri în lume producătorii de medicamente nu vor avea o poziţie congruentă cu statul respectiv şi că aceştia vor încerca mereu să îşi crească cifrele de afaceri şi în niciun caz nu au interesele de a avea acces pacienţii la medicamente.

"Degeaba consumăm medicamente scumpe că, în România, indicatorii de sănătate ai populaţiei rămân aceiaşi", a mai explicat Lucian Duţă.


Etichete Lucian DuţămedicamentebolibolnavCasa Naţională de Asigurări de Sănătatemedic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live