Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMEA COPIILOR (CONTINUARE) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

13 Iunie 2013
Vizualizari: 1231
Comentează add

Textul adoptat joi în Comisia de revizuire a Constituţiei prevede pierderea mandatului pentru parlamentarul care-şi abandonează partidul.

"Traseismul politic" riscă să fie sancţionat prin lege

bogdan-isopescu

Parlamentul României. Foto: arhivă.

Proiectul noii Constituţii încearcă să elimine traseismul politic din Parlament - un obicei istoric, criticat de toate partidele, dar numai în momentul în care s-au aflat în opoziţie.

Textul adoptat joi în Comisia de revizuire prevede pierderea mandatului pentru parlamentarul care-şi abandonează partidul.

PDL crede că ar fi trebuit sancţionaţi la fel şi cei care sunt daţi afară din partid, dar şi fără această nuanţă este de acord că măsura este bună.

Liberalii au reuşit să-şi amendamentul prin care, dacă un parlamentar îşi părăseşte partidul, îşi pierde automat şi mandatul. Principiul a fost susţinut şi de reprezentanţii PDL.

"Atunci când a pierdut calitatea respectivă, trebuie să-şi piardă şi demnitatea obţinută, pentru că, aşa cum ştim, nu este rezultatul numai efortului, este şi rezultatul partidului din care face parte sau, de multe ori, e numai rezultatul partidului din care face parte", spune Ioan Oltean, deputat PDL.

Amendamentul vine să completeze o altă măsură de limitare a traseimului, adoptată săptămâna trecută, tot la iniţiativa liberalilor. Conform acesteia, grupurile parlamentare pot fi create doar la început de mandat legislativ.

Tot joi, rolul Casei Regale şi cel al Bisericii a fost recunoscut, după foarte multe dezbateri, chiar în textul Constituţiei.

"România recunoaşte rolul istoric în constituirea şi modernizarea statului român, al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase", spune Florin Iordache, deputat PSD.

Puncte câştigate de minorităţi

Minorităţile câştigă două amendamente: unul vizează posibilitatea de a înfiinţa, conform Legii Statutului minorităţilor, organe proprii de decizie pentru păstrarea identităţii; cel de-al dolea amendament admis vorbeşte de folosirea simbolurilor naţionale.

"Minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiul public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, cultural-lingvistică şi religioasă", spune Máté András Levente, deputat UDMR.

UDMR mai propunea un amendament prin care putea fi recunoscute limbile regionale acolo unde o minoritate avea o pondere semnificativă.

Amendamentul a fost însă respins. În schimb, au fost admise clarificări în legătură cu autonomia universitară, iar textul a fost completat şi detaliat în sensul în care solicitaseră mediile universitare, de la utilizarea bugetelor, până la programa educaţională.

De clarificări a avut parte şi conceptul de 'patrimoniu'. Conform Constituţiei, există patrimoniu cultural, cu toate tipurile ce decurg din el, şi patrimoniu natural, iar pentru ambele statul garantează protejarea.

Realizator: Comisia de revizuire a Constituţiei reia luni dezbaterile cu modificările propuse în cazul autorităţii judecătoreşti, dar şi cu o reevaluare a unor texte deja adoptate.


Etichete dezbateri constituţiebisericăminorităţiIoan OlteanFlorin IordacheMáté András Levente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live