Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

14 Septembrie 2018
Vizualizari: 1824
Comentează add

Transilvania peste veac Transilvania peste veac - Conține audio

mihaela-helmis

Foto: Mihai Racovitan

In această vară Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop  s-a referit  cu mai multe prilejuri la ceea ce  ar trebui să dea greutate sau să ne intereseze in mod special atunci când aducem în discuţie sfârşitul Primului Război Mondial şi toate etapele ce au condus apoi la Marea Unire de la 1918.

La un eveniment de excpţie precum  Festivalul Capitalelor Naţiunilor Centenare , organizat de Muzeul literaturii Române şi Biblioteca Centrală Universitară , in colaborare cu teatre, galerii şi alte instituţii de cultură,  ca şi la  la deschiderea Reuniunii anuale a diplomaţiei române, istoricul preciza:"Acum un secol, România exista demult. Înaintaşii noştri, bine conduşi de elită, au reuşit atunci un act major. S-au adunat cu toţii sub acelaşi edificiu naţional, aşa cum au făcut cei mai mulţi europeni de atunci, ceea ce nu este puţin lucru. Prin urmare, când celebrăm Ziua Naţională de 1 Decembrie, triumfalismul nostru trebuie să fie ponderat, pentru că Marea Unire n-am făcut-o noi, ci acei mari oameni de stat, pe de o parte, iar pe de alta n-am reuşit încă să le pregătim nepoţilor şi strănepoţilor o Românie mai bună pentru următorul secol. Sărbătoarea noastră trebuie să ne dea de gândit, să ne îndemne la mai puţine discursuri şi la mai multă acţiune".
"Cum nu există popoare inferioare şi popoare superioare pe lumea asta, nici noi nu trebuie să avem complexe de inferioritate şi de superioritate. Am trăit în istorie câteva momente sublime, câteva momente penibile şi multe momente obişnuite de viaţă derulată tern, cotidian, cu grija zilei de mâine, cu gândul la coarnele plugului şi la sabie, la copii şi la părinţi, la vreme şi la vremuri. N-avem motive, prin urmare, să ne victimizăm şi nici să ne credem idoli".
 
 În Aula  Bibliotecii  Academiei Române participanţii  la  Conferința cu tema „Țara mea – 100 de ani“ au fost întâmpinaţi de o inedită expoziţie  cu hărţi,cărţi şi publicaţii  ce vorbeau despre evenimentele de la sfârşitul Primului Război Mondial şi excepţionalele  lor consecinţe. 

Despre nevoia de a ne cunoaşte reciproc  , noi cei din  Austria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia și Ungaria, noi şi valorile noastre culturale - a fost vorba , despre felul în care se scrie sau se trăieşte istoria , despre valorile comune ale ţărilor şi popoarelor din centrul şi sud-estul Europei .

În acelaşi fel detaliile surprinse ca într-un dialog încrucişat în RadioDocumentarul Transilvania peste veac vine să aducă detalii cu mare semnificaţie pentru o zonă locuită de români , pentru care acum 100 de ani zarurile nu fuseseră aruncate.

Alături de istoricul Ioan Aurel Pop vine  şi  Mihai Racoviţan ,istoricul de la Sibiu ale cărui contribuţii la înţelegerea  detaliilor  momentului sunt între cele mai smnificative.

AUDIO:


Etichete Transilvania peste veacIoan Aurel PopMihai Racoviţan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live