Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Transilvania Fest, la Cluj Napoca

"Cina la Cazino" a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

Transilvania Fest, la Cluj Napoca
Cazinoul din Cluj Napoca. Foto: Denise Theodoru

Articol de Denise Theodoru, 21 Septembrie 2013, 18:21

"Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale Transilvaniei este mancarea!"

Declaratia-exclamatie apartine formidabilului bucatar britanic Paul Bloomfield care, impreuna cu sase studenti de la Oxford School of Hospitality Management si cu bucatarul secund Boysie Kevill au pregatit, aseara, "Cina la Cazino", evenimentul ce a dat startul editiei 2013 a Transilvania Fest, la Cluj Napoca.

A fost o seara cu multe surprize, incepand de la ambianta eleganta si rafinata a Cazinoului din Parcul Central al Clujului, un edificiu construit in 1897 dupa planurile arhitectului Lajos Pakey, proaspat restaurat si readus la lumina dupa planurile originale, cu o eleganta frantuzeasca studiata si reusita in cele mai mici detalii.

O multime de oaspeti, de la oficialitati ale orasului si judetului, la oameni de arta, presa locala si internationala, s-au bucurat de primirea spectaculoasa facuta de organizatori.

Dupa sampania cu aperitive servite pe terasa Cazinoului, s-a intrat in marele Salon printr-un nor de fum alb din care se auzeau acorduri serafice de Vivaldi…, era Camerata Filarmonicii!

Gazda Cinei la Cazino a fost Pamela Ratiu, directorul executiv al Fundatiei Ion Ratiu, organizatie care, in sediul sau national de la Turda, in vechea resedinta familiala de secol XIX a familiei Ratiu, pune la cale, an dupa an, cele mai indraznete proiecte menite sa puna in valoare zona transilvana.

Anul acesta, Transilvania Fest se afla sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta si al Printului de Wales, castigand o reputatie internationala dupa cei sapte ani de experimentare a metodelor de lansare a produselor ecologice de pe Valea Ariesului.

Pamela Ratiu spune cu pasiune ca Transilvania Fest este o sarbatoare anuala a culturii si a mancarii, un prilej de a valorifica istoria bogata a locurilor si de a gasi solutii sustenabile pentru viitor.

Treptat, Fetivalul transilvanean si-a consolidat locul pe harta europeana a evenimentelor, devenind un weekend din septembrie asteptat si cautat de turisti din toata lumea.

Deja de ieri, Piata Unirii din Cluj era arhiplina de lume care trecea in revista tarabele pline cu produse traditionale, de la celebra ceapa rosie de Turda, devenita brand al Vaii Ariesului, la branzeturile de capra sau mierea pe care mi-o lauda entuziasmat aseara cel mai temut jurnalist dela Master Chef, Charles Campion, adaugand ca "nu stim ce comori ascunde Transilvania si nu suntem atenti la ele"…adica, noi, romanii nu mai acordam pretuirea cuvenita produselor pamantului nostru si nu le valorificam asa cum se cuvine.

Simfonie de gusturi si arome romanesti, impachetate in savoir-faire-ul britanic

Intr-un interviu cu chef Paul Bloomfield, in bucataria Cazinoului, aseara, am aflat ca in toata Marea Britanie nu mai gasesc ardei rosii iuti cum a gasit in piata din Cluj, dar nici carne de porc "cu gust".

Iar proba, pentru noi a fost felul principal de mancare servit la Cazino, si numit : "Confit de pulpa de porc mangalita si muschi tras la tigaie cu mamaliga pregatita pe carbuni, aromata cu ierburi si branza fina de capra;vanata iute cu prune si sos de vin rosu" , adica un fel de simfonie de gusturi si arome romanesti impachetate in savoir-faire-ul britanic!

Astazi, Transilvania Fest continua cu demonstratii culinare, ateliere de preparare a painii si a verzei gatite, cu targul de produse mestesugaresti, de la cele artizanale la delicii locale: branzeturi, miere, turta dulce, siropuri, gemuri si alte minuni parfumate. Nu lipsesc spectacolele folclorice, paradele de costume populare, proiectiile in aer liber.

Oaspetii se bucura de prezenta presedintelui fundatiei, Nicolae Ratiu, sosit aseara de la Londra, emotionat si purtand un papion rosu pentru a continua traditia batranului Ratiu, mereu evocat de catre toti cei care l-au cunoscut.

„Sute de aditivi alimentari” pe masa de Paște
Life & Style 03 Mai 2024, 13:58

„Sute de aditivi alimentari” pe masa de Paște

Vopseaua de ouă „se transferă în ou, se transferă pe mâinile noastre și, practic, o mâncăm”, susține preşedintele InfoCons...

„Sute de aditivi alimentari” pe masa de Paște
Consumul de ouă de acest Paște „este asigurat 100% din producția internă”
Life & Style 03 Mai 2024, 12:04

Consumul de ouă de acest Paște „este asigurat 100% din producția internă”

Oferta de ouă pentru sărbătorile pascale este suficientă și „la prețuri rezonabile”, susțin crescătorii de păsări.

Consumul de ouă de acest Paște „este asigurat 100% din producția internă”
Vânzările de telefoane iPhone au scăzut cu 10% în primul trimestru al anului
Life & Style 03 Mai 2024, 08:56

Vânzările de telefoane iPhone au scăzut cu 10% în primul trimestru al anului

Directorul executiv Tim Cook a promis să dezvăluie noi inovaţii de AI în viitor.

Vânzările de telefoane iPhone au scăzut cu 10% în primul trimestru al anului
Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”
Life & Style 02 Mai 2024, 13:40

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”

Medicii atrag atenția că digestia va fi pusă la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale.

Multe dintre alimentele tradiționale precum ouăle, drobul, carnea de miel și cozonacul „sunt greu digerabile”
Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele
Life & Style 02 Mai 2024, 08:42

Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele

În timp ce copiii se plimbă prin pădurea umbroasă sau se opresc să se joace în aer liber, prezența unui câine prietenos le...

Explorând Parcul Natural Lunca Mureșului, copiii învață despre natură și prietenia cu animalele
„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK
Life & Style 02 Mai 2024, 08:31

„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK

Pe fondul progreselor în tehnologia inteligenței artificiale, conţinuturile fictive devin tot mai realiste.

„Prea târziu” pentru blocarea materialelor 'fake' în campaniile electorale din SUA și UK
STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor
Life & Style 01 Mai 2024, 11:22

STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor

Studiul recomandă oamenilor simpli ca, dacă au de ales între a lua liftul sau a urca scările, să nu ezite și să opteze pentru...

STUDIU: Riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu 39% prin urcatul scărilor
Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane
Life & Style 29 Aprilie 2024, 08:19

Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane

Taxa se pune pe sejur, nu pe fiecare zi de cazare.

Taxă de stațiune pentru turiștii de la Băile Herculane