Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

5 Februarie 2021
Vizualizari: 215
Comentează add

Transferul spitalelor a ajuns și în Parlament, cu reacții politice de la reprezentanții PSD și UDMR, care susțin că măsura ar pune în pericol sănătatea cetățenilor.

Transferul spitalelor de la Primăria Sectorului 1 criticată de PSD și UDMR

-

      Foto: cdep.ro

Transferul spitalelor a ajuns și în Parlament, cu reacții politice de la reprezentanții PSD și UDMR, care susțin că măsura ar pune în pericol sănătatea cetățenilor.
 
În schimb, cei de la USR PLUS au argumentat că primăria de sector ar fi fost obligată la acest transfer printr-o decizie a Curții de Conturi. Amalia Bojescu are toate informațiile despre acest subiect.
 
Reporter: Amalia Bojescu - Senatorul PSD Florian Bodog, membru al Comisiei pentru sănătate, este de părere că măsura este iresponsabilă.
 
Florian Bodog: Decizia este una extrem de gravă, mai ales în condițiile în care, în momentul de față, sistemul sanitar din România traversează o perioadă extrem de grea. Cred că toți cei care au votat această decizie ar trebui trași la răspundere și trimiși în judecată pentru faptul că pun în pericol viața pacientului și pun în pericol asistența medicală.
 
Reporter: Și senatorul UDMR, László Attila, secretar al Comisiei pentru sănătate, susține că, deși unitățile medicale nu sunt în proprietatea administrației locale, este de datoria oricărei autorități să contribuie la finanțarea acestora.
 
László Attila: Eu o consider o hotărâre inconștientă, pentru că administrarea unui sector sau a unei localități trebuie să cuprindă și administrarea stării de sănătate a populației.
 
Reporter: De cealaltă parte, deputatul USR PLUS, Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate, precizează că sectorul 1 este singurul care mai are în administrare spitale publice. El explică de ce s-a luat decizia de a se renunța la administrarea celor patru unități sanitare.
 
Adrian Wiener: Există o decizie a Curții de Conturi din 2016, de altfel, care nu a fost pusă în practică, prin care, practic, Primăria Sectorului 1 este obligată să cedeze în administrare spitalele către ASSMB, către Primăria Municipiului Bucureşti. Primăria Generală a Municipiului Bucureşti trebuie să preia toate spitalele publice din Bucureşti și să le asigure, ca și ordonator de credite, finanțarea.
 
Este, practic, doar o concentrare, să zic, a acestui efort către Primăria Generală și derogarea primăriilor de sector de această susținere, nicidecum o lăsare fără finanțare a spitalelor din sectorul 1.
 
Reporter: Adrian Wiener a mai precizat că decizia trebuie respectată și nu poate fi contestată.
 
(PH)
 

Etichete spitaleprimaria sectorului 1primaria capitaleiPSDUDMR(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live