Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

25 Iunie 2010
Vizualizari: 1489
Comentează add

Analiştii consultaţi de Reuters şi presa internaţională consideră că tranşele de la FMI şi UE ar putea întârzia, în urma deciziei Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională intenţia de diminuare a pensiilor.

Tranşele de la FMI "ar putea întârzia"

ionut-dragu

Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn. Foto: FMI.

Decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională reducerea pensiilor cu 15% va întârzia eliberarea tranşelor de două miliarde euro din acordul încheiat cu FMI şi Uniunea Europeană şi ar putea afecta capacitatea de finanţare pe termen scurt a ţării, potrivit unei analize Reuters.

Chiar dacă se aşteaptă ca decizia să crească presiunea asupra activelor din România şi Ungaria, ambele cu acorduri de finanţare similare încheiate cu Fondul Monetar Internaţional şi UE, cu valori de câte 20 de miliarde de euro fiecare, economiştii consideră că Bucureştiul nu va intra în incapacitate de plată.

Executivul de la Bucureşti a pregătit un pachet alternativ de măsuri, care prevede, cel mai probabil, majorarea nivelului TVA şi a cotei unice de imozitare.

Jurnaliştii de la Reuters notează că hotărârea Curţii Constituţionale aduce însă în discuţie viitorul guvernului, care a depăşit cu greu un vot de neîncredere în Parlament în iunie, şi va amplifica tensiunile în rândul legislativului, în contextul în care partidele de guvernământ încearcă să asigure din alte surse economiile bugetare anulate de Curte.

FMI a refuzat să elibereze o nouă tranşă fără un pachet de reformă destinat reducerii deficitului bugetar la 6,8% din PIB în acest an şi 4,4% în 2011.

Decizia Curţii de a declara neconstituţională legea pentru reducerea pensiilor impune ca tot pachetul de măsuri să fie retrimis în Parlament.

Premierul Emil Boc a declarat că guvernul are pregătit un nou plan pentru negocierile cu Fondul, care va permite respectarea obiectivului privind deficitul.

Economistul Barclays Capital, Daniel Hewitt, consideră că o majorare cu trei puncte procentuale a TVA ar putea compensa diferenţa rezultată prin anularea de către Curte a reducerii pensiilor.

Creşterea TVA a fost cerută şi de FMI

Necesitatea retrimiterii pachetului de măsuri în Parlament va întârzia discutarea acestuia de către conducerea FMI şi va menţine ajutorul de la Fond suspendat, forţând Bucureştiul să se finanţeze pe termen scurt prin alte metode.

"Luarea în discuţie de către FMI, programată pentru 28 iunie, va fi întârziată cu siguranţă", a spus Hewitt.

România îşi poate asigura resursele financiare pentru următoarele câteva luni, iar ţara nu este în pericol de a intra în incapacitate de plată, a afirmat Raffaella Tenconi, economist şef la Wood & Co Londra.

"Pot supravieţui pentru o perioadă scurtă de timp. Guvernul are de obicei rezerve pentru 3-4 luni, depinzând dacă privim la cele în lei sau valută. Cu siguranţă nu discutăm de posibilitatea ca România să intre în incapacitate de plată", a spus Tenconi.

În ultima perioadă Ministerul de Finanţe a întâmpinat dificultăţi în a se împrumuta la niveluri considerate rezonabile, instituţia respingând toate ofertele sau a atras mai puţin de jumătate din sumele planificate în şapte şedinţe începând cu luna mai.

Presa internaţională notează că decizia Curţii Constituţionale ar putea întârzia următoarele tranşe de la Fond şi UE.

Astfel, Bloomberg anunţă impactul hotărârii asupra pieţei de capital de la Bucureşti şi a leului şi posibila întârziere a fondurilor de la creditorii internaţionali.

Cotidianul Financial Times consideră că decizia Curţii din România subliniază provocările cu care se confruntă guvernele europene în a implementa reduceri de cheltuielie ca urmare a crizei economice, de care populaţia nu se simte vinovată.

Potrivit Wall Street Journal, declarararea neconstituţională a măsurii propuse de guvern şi faptul că motivaţia deciziei nu a fost publicată imediat de Curtea Constituţională au determinat deprecierea leului în raport cu euro, dar şi declinul altor monede din regiune, ca forintul, coroana cehă şi zlotul polonez.

Agenţia franceză de presă AFP informează că hotărârea Curţii ar putea întârzia eliberarea unei tranşe din acordul cu FMI, considerată crucială pentru ca Bucureştiul să supravieţuiască crizei economice severe.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.


Etichete Curtea ConstituşionalădecizieGuvernEmil Boc măsurilegiausteritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live