Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

11 Martie 2012
Vizualizari: 2475
Comentează add

Într-un interviu acordat unei televiziuni private, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre viitorul său politic, majorarea salariilor bugetarilor şi politică externă.

Traian Băsescu anunţă că s-ar retrage din politică în 2014

bogdan-mihai

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Reuters.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la un post privat de televiziune, că funcţia de preşedinte a reprezentat pentru el "cea mai mare umilinţă a vieţii" sale, explicând că, cel puţin după 2007, s-a simţit continuu jignit.

"În prima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viaţa politică. Mi-a ajuns. A fost, cel puţin în ultimii ani, din 2007 până acum, a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea, jignit de dimineaţa până seara, de tot soiul de oameni, pe televiziuni, prin adunări publice.

"Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele", a spus şeful statului, răspunzând unei întrebări dacă la finalul mandatului va accepta o funcţie în guvern, după modelul rus al lui Vladimir Putin.

In interviul acordat ProTV, Traian Băsescu a spus că a fost "un om demn, un bun meseriaş, un om care şi-a făcut meseria cu plăcere şi cu demnitate", iar jignirile de dimineaţa până seara de după 2007 nu au făcut decât să îl umilească.

"Am compensat totul cu ceea ce se numeşte misiunea funcţiei. Doamne fereşte, nu e o misiune sfântă. E misiunea funcţiei, un preşedinte trebuie să înghită, dar trebuie să vă spun că totul are o limită", a adăugat şeful statului.

Întrebat dacă s-a gândit vreodată să renunţe, Traian Băsescu a răspuns că "preşedinţii nu pot să abdice".

Salariile bugetarilor "ar putea reveni la valorile iniţiale"

Salariile bugetarilor ar putea reveni la valorile dinaintea aplicării măsurilor de austeritate, a mai declarat şeful statului, care a explicat că România a îndeplinit încă de la sfârşitul lunii decembrie condiţiile impuse de FMI pentru reîntregirea salariilor.

Traian Băsescu a precizat că revenirea salarială ar trebui să se facă cu 15 procente pentru a se atinge sumele dinaintea aplicării măsurilor de austeritate.

În interviul acordat postului Pro TV preşedintele a prezentat şi argumente în sprijinul revenirii la nivelul salarial anterior.

Traian Băsescu a arătat că, potrivit datelor ministerului finanţelor, numărul salariaţilor în sectorul public era, în aprilie 2009, de 1.396.129, iar în ianuarie 2012 de 1.196.067.

"Deci, de la intrarea în acord, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariaţi în sectorul bugetar", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai explicat că, în 2009, "anvelopa salarială, totalul salariilor, era 9,6 din PIB, iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB".

"Am atins 7%, de fapt, cu acurateţe 6,94%, la sfârşitul anului trecut. Deci condiţiile de revenire s-au îndeplinit la 31 decembrie. În numele prudenţei, şi guvernul Boc şi guvernul Ungureanu au zis: discutăm după primul trimestru, să vedem ce se întamplă. Dar parametrii conveniţi cu fondul s-au atins", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude discuţia legată de reducerea CAS, măsură pentru care există o "presiune puternică" din partea mediului privat, dar consideră că "nu este acum momentul potrivit".

"Nici eu nu am exclus vreodată discuţia legată de reducerea CAS-ului. Ştiu că este o foarte puternică presiune a mediului de afaceri să reducem CAS-ul.

"Eu spun că este îndreptăţită, dar îmi pot exprima părerea că nu este momentul reducerii CAS-ului dintr-un motiv simplu: noi avem deficitul structural pe fondul de pensii, ori reducerea CAS-ului înseamnă mărirea deficitului fondului de pensii. Obiectivul nostru este să creştem veniturile în fondul de pensii", a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a mai spus că reîntregirea salarială pentru bugetari este o obligaţie faţă de aceştia.

Un conflict între Israel şi Iran ar afecta România "în mod consistent"

Preşedintele Traian Băsescu apreciază că un conflict între Israel şi Iran ar afecta România "în mod consistent", având în vedere interesele ţării noastre în regiune, dar speră ca în cele din urmă diplomaţia "să triumfe".

"Sigur că un conflict între Israel şi Iran ne afectează consistent, având în vedere interesele noastre în regiune, relaţiile pe care le avem cu Israelul, relaţiile pe care le avem cu Iranul, relaţiile comerciale ne-ar afecta extrem de consistent. Însă, eu sper ca, în cele din urmă, diplomaţia să triumfe, pentru că avem atâtea experienţe cu intervenţiile.

"Uitaţi-vă în Irak ce a rămas după intervenţii, o ţară în haos. Uitaţi-vă în Libia, unde am avut o mare victorie cu Gaddafi, este foarte adevărat, a fost o victorie militară precisă, dar acum Libia se împarte, triburile îşi iau fiecare bucata lor de pământ. Deci cred că trebuie să fim foarte atenţi", a spus Traian Băsescu.

Răspunsul preşedintelui a venit în contextul în care a fost întrebat dacă crede că există pericolul real al declanşării unui de război între Israel şi Iran în perioada următoare şi dacă acest lucru ar putea fi o ameninţare pentru România.


Etichete Traian BăsescusalariibugetariCASIsraelIranpreşedinte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live