Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Prisăcariu

22 Iunie 2012
Vizualizari: 1428
Comentează add

Interpretarea potrivit căreia preşedintele Traian Băsescu condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al culturii este "rău-voitoare şi neconformă cu textul scrisorii trimise premierului".

Traian Băsescu, ameninţat cu suspendarea de Crin Antonescu

andreea-prisacariu

Preşedintele PNL şi copreşedinte al USL, Crin Antonescu.. Foto: Arhivă Agerpres.

Administraţia prezidenţială precizează că, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale din anul 2007, preşedintele ţării "are îndreptăţirea de a verifica corespunderea" candidatului pentru funcţia de ministru, în cazul remanierii guvernamentale.
   
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a dat publicităţii, vineri, precizări referitoare la declaraţiile mai multor lideri ai USL făcute în ultimele zile privind scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu prin care i-a cerut premierului Victor Ponta să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură a lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al culturii şi Patrimoniului Naţional, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.

 Administraţia prezidenţială apreciază că interpretarea potrivit căreia preşedintele Traian Băsescu condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al culturii este "rău-voitoare" şi neconformă cu textul scrisorii trimise premierului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că Traian Băsescu nu va primi nicio declaraţie de la Puiu Hasotti sau de la Victor Ponta referitoare la teza de doctorat sau la lucrările ştiinţifice ale ministrului propus pentru cultură.

În plus, dacă preşedintele nu îl va investi luni în funcţie pe noul ministru al culturii va cere parlamentarilor liberali declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului.

Disputa a fost generată de pretenţia preşedintelui ca cel nominalizat să dea garanţii că este în afara oricărei suspiciuni de plagiat. 

Preşedintele PNL spune că nu există temei legal pentru astfel de cerere, dar preşedinţia a explicat că recentele acuzaţii de plagiat cărora trebuie să le facă faţă mai mulţi membri ai guvernului degradează imaginea ţării.

Liderul PNL a declarat că are încredere totală în Puiu Hasotti şi ştie că este un om de credinţă.

Mai mult, Crin Antonescu a explicat că Traian Băsescu trebuie să înveţe să fie un preşedinte care respectă Constituţia, altfel nu va mai fi preşedinte. 

"Preşedintele României are nişte atribuţii, nişte obligaţii foarte clar definite în constituţia acestei ţări.

"Nicăieri în Constituţie sau în vreo altă lege a României i se dă preşedintelui dreptul sau prerogativa de a solicita asemenea declaraţii.

"Preşedintele nu va primi o asemenea hârtie. Dacă Traian Băsescu nu semnează luni în conformitate cu prevederile legale, în conformitate cu prevederile constituţionale investirea lui Puiu Hasotti voi cere imediat PNL, parlamentarilor PNL iniţierea procedurii de suspendare", a declarat Crin Antonescu.

România "nu are nevoie acum de un duel"

Deputatul PDL Cezar Preda declara la o televiziune de ştiri că liderul PNL Crin Antonescu este la fel de conflictual ca şi Traian Băsescu iar România nu are nevoie acum de un duel din care nimeni nu are nimic de câştigat. 

"Românii vor un preşedinte calm, un preşedinte care adună oameni, un preşedinte care nu sare la scandal, un preşedinte care nu ameninţă", a declarat Cezar Preda.

Deputatul PDL susţine că românii nu câştigă absolut nimic dintr-un astfel de duel.

"Criza este pe noi cât casa, noi, PDL le-am şi spus colegilor mei trebuie să ne oferim să ajutăm pentru orice măsură economică care reuşeşte să scoată România din nenorocirea care va să vină cât de curând.

"Vreau să vă spun că fiecare răspunde constituţional în baza atribuţiunilor pe care le are.

"Deci eu cred că răspunsul este în ceea ce înseamnă elementele juridice ale acestor documente şi nu în declaraţii de război, nici de o parte nici de alta. Lumea nu mai vrea război, lumea vrea altceva, vrea unitate să ieşim din criză, asta văd eu" a declarat Cezar Preda. 

Liderul PNL din Senat Puiu Hasotti a depus totuşi joi la guvern o declaraţie pe proprie răspundere că lucrările sale nu conţin fragmente copiate din alţi autori.

Totodată, Victor Ponta a spus că nu va trimite această declaraţie la preşedinţie.

Premierul, copreşedinte USL, a anunţat vineri că va susţine deciziile pe care Uniunea le va lua cu privire la declanşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.


Etichete Crin AntonescuTraian BăsescususpendarePNLPuiu Hasottiministrul culturii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live