Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

27 Iulie 2016
Vizualizari: 274
Comentează add

Luna aceasta, Comisia Europeană a vizat mai multe state membre, între care şi România, pentru nerespectarea legislaţiei comunitare referitoare la regimul obiectelor de patrimoniu.

Traficul ilegal de bunuri culturale "afectează întreaga UE" Traficul ilegal de bunuri culturale "afectează întreaga UE" - Conține audio

laurentiu-vaduva

Luna aceasta, Comisia Europeană a vizat mai multe state membre, între care şi România, pentru nerespectarea legislaţiei comunitare referitoare la regimul obiectelor de patrimoniu.

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor de către statele membre, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a acelor ţări care nu au aplicat prevederile legislaţiei comunitare.

Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale Uniunii, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei europene în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Directiva 2014/60 UE a Parlamentului European şi a Consiliului are ca obiectiv concilierea principiului fundamental al liberei circulaţii a mărfurilor, cu protecţia bunurilor aparţinând patrimoniului naţional.

Ea contribuie la reducerea exodului ilegal de bunuri culturale şi le permite ţărilor UE să ceară mai uşor restituirea bunurilor aparţinând patrimoniului lor, bunuri care sunt adesea importante chiar pentru identitatea lor naţională.

Noile norme ar fi trebuit să fie transpuse în legislaţiile naţionale până la data de 18 decembrie 2015, anume, potrivit textului directivei, statele membre trebuiau să comunice comisiei textele principalelor dispoziţii adoptate în domeniile reglementate de această directivă.

Ciprul, Finlanda, Franţa, Spania, Lituania, Polonia, Portugalia şi România sunt statele care nu au comunicat deocamdată transpunerea integrală a directivei în dreptul naţional.

Aceste state au acum la dispoziţie două luni pentru a notifica transpunerea completă a directivei. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE.

Principalele decizii adoptate în luna iulie de Comisie cuprind 20 de avize motivate şi şapte sesizări ale Curţii de Justiţie a UE.

Totodată, Comisia închide 86 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii.


Etichete euranet plusuecomisia europeanabruxellesTraficul ilegal de bunuri culturale afectează întreaga UECurtea de Justiţie a UEpatrimoniu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live