Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

7 Februarie 2017

Înfiinţată în anul 2002, Eurojust sprijină statele membre să colaboreze în combaterea formelor grave de criminalitate organizată care implica cel putin doua ţări.

Traficul de fiinţe umane rămâne o provocare importantă în UE Traficul de fiinţe umane rămâne o provocare importantă în UE - Conține audio

laurentiu-vaduva

Traficul de fiinţe umane rămâne o provocare importantă în Uniunea Europeană, iar statele membre sunt chemate să-şi consolideze colaborarea în lupta cu acest flagel - se arată în ultimul raport al Unităţii de Cooperare Judiciară EUROJUST.

Înfiinţată în anul 2002, Eurojust sprijină statele membre să colaboreze în combaterea formelor grave de criminalitate organizată care implica cel putin doua ţări.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Eurojust are sediul la Haga, coordoneaza anchetele şi urmăririle penale şi facilitează elaborarea şi implementarea mandatelor europene de arestare şi a deciziilor de confiscare şi îngheţare a activelor.

În Raportul său final asupra Planului de Acţiune Împotriva Traficului de Fiinţe Umane, Eurojust evaluează activitatea din perioada 2012-2016.

În document se arată că principalele obstacole în combaterea traficului de persoane în Europa sunt complexitatea cazurilor din cauza caracterului lor multinaţional, implicarea unor grupări criminale sofisticate şi faptul că sunt vizate păturile sociale cele mai vulnerabile.

Există însă unele rezultate promiţătoare. EUROJUST ŞI Oficiul European de Poliţie EUROPOL şi-au extins colaborarea şi participă acum împreună la soluţionarea mult mai multor cazuri.

De asemenea, autorităţile din statele membre au înţeles mai clar complexitatea cazurilor transfrontaliere şi şi-au coordonat mai bine acţiunile, inclusiv prin transmiterea reciprocă de informaţii.

Raportul EUROJUST mai arată o creştere a dorinţei şi angajamentelor statelor membre ale Uniunii Europene de a colabora la un nivel şi mai înalt decât până acum în combaterea traficului cu fiinţe umane.

S-au intensificat reuniunile de coordonare de la sediul EUROJUST şi au fost formate echipe mixte de investigaţii, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente în urmărirea în justiţie a cazurilor de nivel multinaţional.

Este exemplificat succesul unei astfel de echipe construită de  Danemarca şi România şi care a ajutat la soluţionarea unui caz de trafic de persoane în care victimele erau exploatate la muncă.

Lukáš Starý, preşedintele echipei însărcinate cu combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul EUROJUST, a arătat că o colaborare juridică întărită este esenţială în combaterea acestui tip grav de crime.

Combaterea traficului de fiinţe umane pentru muncă şi alte forme de exploatare cere o coordonare juridică ce nu poate fi oferită decât de agenţia EUROJUST - spune el. EUROJUST rămâne angajată în facilitarea luptei împotriva acestui flagel.

Lecţiile învăţate din evaluarea finală a Planului de Acţiune vor fi folosite pentru îmbunătăţirea pe mai departe a activităţilor operative ale EUROJUST. 


Etichete uniunea europeanacomisia europeanaeuranetpluseurojusttraficul de fiinte umane

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live