Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

17 Iunie 2016
Vizualizari: 1025
Comentează add

Fenomenul este generat de exporturile paralele, dar și de scăderea interesului marilor companii farmaceutice pentru piața românească.

Tot mai puţine medicamente pentru diabet, cancer sau boli cardiovasculare

marilena-francu

Foto: Arhivă RRA.

Tot mai mulți pacienți nu își mai găsesc tratamentul pentru afecțiuni cronice, precum diabet, cancer sau boli cardiovasculare. Fenomenul este generat de exporturile paralele, dar și de scăderea interesului marilor companii farmaceutice pentru piața românească din cauza metodologiei de calcul al prețurilor care generează un minim european.
 
Agenția Națională a Medicamentului este cea care centralizează solicitările de retragere de pe piață din partea producătorilor și înaintează lista către Ministerul Sănătății – a declarat pentru postul nostru de radio, președintele agenției, Nicolae Fotin: „De la începutul anului și până acum, este vorba de 500 de autorizații de punere pe piață. Vreau să menționez că vorbim de notificări privind intenții. Nu înseamnă că lucrul acesta s-a întâmpla deja. Conform legislației, după notificare, (n.r. producătorii) au obligația să fie în piață pentru o perioadă de până la un an.”
 
Pacienții pot semnala lipsa unui medicament prin secțiunea specială deschisă pe site-ul oficial al agenției sau la adresa de mail lipsamedicament@anm.ro.

Nicolae Fotin: „În baza experienței cu aceste notificări, am creat încă de anul trecut, din februarie, o adresă de mail prin care pacienții pot seziza aceste aspecte, astfel încât noi să putem investiga individual, fiecare sesizare. (...) Situațiile efective de lipsă, cum au fost tamoxifenul, digoxinul, situații în care într-adevăr, pacienții rămân fără acces, noi ne-am propus să începem să le facem publice pe site-ul nostru, într-o secțiune dedicată acestor discontinuități, astfel încât și medicii prescriptori să știe că nu mai sunt accesibile, să-și reorienteze modalitățile de tratament, dar și pacienții să nu caute în 100 de farmacii, dacă pot să vadă la noi pe site că nu îl mai găsește. ”
 
Peste 800 de sesizări au fost trimise de pacienți din februarie anul trecut și până în luna martie a acestui an, iar răspunsurile au fost rezolvate individual. Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului: „Am identificat stocuri și am trimis pacienții țintit, în locurile în care am identificat existența produselor, iar unde nu am găsit, am aplicat procedurile noastre specifice de inspecție, pentru a vedea de ce nu au fost onorate prescripțiile respective. De aceea, pe site-ul nostru, există adresa de mail – lipsamedicament@anm.ro – unde pacienții pot sesiza dacă prescripțiile nu sunt onorate în anumite farmacii. (...) În situația medicamentelor care nu au alternative terapeutice, care au fost incluse în tratamente și care urmează să se retragă, într-o perioadă de timp de la notificare, intenționăm să le postăm public, într-o secțiune dedicată, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.”
 
Marile companii nu intenționează să își retragă produsele de pe piața românească, atâta timp cât reglementările existente le permite să funcționeze corect – spune Dan Zaharescu, președintele executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: „Propunerea noastră este să nu se mai aplice un preț minim european sistematic pentru toate medicamentele, ci, începând din momentul în care vom avea o nouă metodologie de calcul al prețurilor, acea metodologie să se bazeze pe media celor mai mici 5 prețuri sau 12 prețuri din Uniunea Europeană. O asemenea medie ne-ar scoate din limitele extremului minin, care generează atâtea probleme în acest moment.”
 
Problema accesului pacienților la medicamente a fost discutată recent și la nivel european. Miniștrii de resort din 10 state din Europa Centrală și de Est au vorbit despre creșterea îngrijorătoare a exporturilor paralele și posibilele dispariții de pe piețele naționale a sute de medicamente, iar următoarea întâlnire va avea loc la București, la începutul lunii viitoare.


Etichete medicamenteexporturi paralelescăderea interesului marilor companii farmaceutice pentru piața românească

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live