Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Torino, beneficiu net de pe urma migraţiei forţei de muncă

Cel mai mare aflux de cetăţeni comunitari mobili se înregistrează la Torino, unde 91,8% sunt români, respectiv la Praga, unde 52,5%, sunt slovaci, potrivit unui studiu.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 12 Februarie 2014, 09:05

Torino, oraşul unde românii reprezintă 91,8% dintre cetăţenii mobili ai UE, a avut un beneficiu net de pe urma migraţiei forţei de muncă din statele membre şi din ţările terţe de 1,5 miliarde de euro - relevă un studiu independent comandat de Comisia Europeană pentru a evalua efectele liberei circulaţii.

Studiul evidenţiază la modul general faptul că cetăţenii UE se deplasează în principal din motive ce ţin de oportunităţile legate de locul de muncă şi sunt în medie mai tineri şi mai activi din punct de vedere economic, comparativ cu populaţia locală din oraşele analizate.

Este vorba de Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga şi Torino, unde s-a constatat că afluxul de cetăţeni mai tineri contribuie la acoperirea lacunelor de pe piaţa muncii.

Audio: Oraşul Torino, beneficiu net de pe urma migraţiei forţei de muncă.

În Torino şi în Hamburg aceştia ocupă preponderent locuri de muncă ce presupun calificare scăzută ori se implică în crearea de noi proiecte antreprenoriale, dar şi favorizează dezvoltarea de noi sectoare precum tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în Dublin.

În acelaşi timp, studiul evidenţiază şi unele provocări, cum ar fi faptul că cetăţenii mobili sunt de cele mai multe ori supracalificaţi, comparativ cu resortisanţii, şi că ocupă locuri de muncă sub nivelul lor de calificare, ceea ce ar putea implica o irosire a competenţelor, atenuând beneficiile potenţiale ale liberei circulaţii în interiorul UE.

În cifre, studiul care centralizează date din 2011 constată că oraşul cu cea mai mare proporţie de cetăţeni europeni mobili este capitala Irlandei, Dublin, unde aceştia reprezintă 9,9% din populaţie, urmat de Torino, cu 6,4%, şi apoi de Barcelona şi de Hamburg, cu 4,3%.

Altfel spus, cel mai mare aflux de cetăţeni comunitari mobili se înregistrează la Torino, unde 91,8% sunt români, respectiv la Praga, unde 52,5%, sunt slovaci.

La Hamburg, procentul cel mai mare îl reprezintă polonezii, 28,9%, la Lille portughezii - 30,2%, la Dublin tot polonezii - 30,4%, iar la Barcelona italienii - 31,6%.

Studiul Comisiei Europene prezintă ca exemplu de bună practică oraşul Torino, unde birourile de taxe şi pentru securitate socială şi camera locală de comerţ şi-au unit forţele pentru a furniza sprijin străinilor în procesul deschiderii unei noi afaceri.

Proiectul include şi un curs de trainer pentru rezidenţii străini care vor să devină antreprenori.