Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Topul cheltuielilor administrațiilor publice din țările UE

Clasamentul statelor care şi-au sporit cheltuielile guvernamentale în 2014 faţă de 2013 este condus de Cipru, cu aproape 8% mai mult, potrivit Eurostat.

Articol de Mihaela Mihai, 08 Iulie 2015, 09:17

Administraţiile publice din statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit anul trecut aproape jumătate din produsul intern brut comunitar.

Potrivit Oficiului Europepan de Statistică Eurostat, ponderea acestor chetuieli guvernamentale şi destinaţia banilor diferă de la o ţară la alta.

Peste 6.700 de miliarde de euro atât au cheltuit anul trecut administraţiile publice din spaţiul comunitar.

Acest lucru înseamnă, potrivit calculelor făcute de Eurostat, puţin peste 48% din produsul intern brut al Uniunea Europene.

Cei mai mulţi bani i-au primit pentru diverse programe administraţiile publice din Finlanda, Franţa şi Danemarca - peste 57% din produsul intern brut naţional - şi cei mai puţin cele din România şi Lituania - sub 35%.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Clasamentul statelor care şi-au sporit cheltuielile guvernamentale în 2014 faţă de 2013 este condus de Cipru, cu aproape 8% mai mult. Urmează, la mare, distanţă Malta şi Austria - în medie, cu 1,5% mai mult.

La polul opus se situaează Grecia, ţară a tăiat anul trecut cel mai mult din cheltuielile guvernamentale, mai puţin cu aproape 11% faţă de acum doi ani.

Şi Slovenia şi-a redus cheltuielile, cu aproape 10%.

Eurostat face şi o analiză a domeniilor către care au mers banii, valabilă, însă, pentru 2013.

Potrivit acestei cercetări, în toate statele Uniunii Europene protecţia socială a reprezentat cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale.

Ponderea variază de la aproape 29% în Cipru, până la peste 44% în Luxemburg.

Persoanele în vârstă au fost marii beneficiari ai protecţiei sociale în Italia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, dar şi în România, în timp ce în Olanda s-a pus accentul pe susţinerea celor bolnavi sau cu dizabilităţi, în Danemarca pe familii şi copii, iar în Spania sau Irlanda pe cei aflaţi în şomaj.

Cheltuielile pentru afaceri economice au reprezentat al doilea mare domeniu al cheltuielilor guvernamentale în Grecia şi Slovenia - peste sau aproape 25%, dar şi în România şi Bulgaria.

Sănătatea ocupă locul al doilea în ponderea cheltuielilor guvernamentale în Slovacia - peste 18%, dar şi în Cehia, Olanda, Irlanda sau Marea Britanie, în timp ce educaţia este al doilea mare domeniu în Letonia, Estonia - peste 15%.

România este pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea educaţiei în totalul chetuielilor guvernamentale, cu puţin peste 8%, un procent mai mic fiind înregistrat doar în Grecia şi Italia.

În schimb, România se situează pe primele locuri în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor pentru ordine publică şi siguranţă - peste 6%, fiind devansată doar de Slovacia şi Bulgaria.