Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Andi Ionescu

4 Mai 2011
Vizualizari: 1313
Comentează add

IT la inbox

TomTom are probleme

andi-ionescu

Nici nu s-a terminat bine tevatura cu datele pe care telefoanele iPhone le înregistrează cam în secret, urmată de revelaţia că şi sistemele Android fac cam acelaşi lucru, că deja se profilează un nou scăndăluţ – acum e implicat producătorul olandez de sisteme de navigaţie TomTom, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de navigaţie prin GPS.

TomTom, nu vinde doar aparatura pe care o produce. Printre clienţii săi se numără mai multe guverne europene interesate de datele de trafic strânse de această companie pentru a concepe o mai bună politică de transport rutier. De exemplu, experţii în transporturi pot observa unde se formează ambuteiaje, pot reprograma sistemul de semafoare sau pot chiar lua în calcul construcţia unor noi drumuri.

Surpriza însă, destul de neplăcută pentru TomTom, a venit chiar de la guvernul olandez. După cum s-a aflat recent, guvernul a cedat datele respective poliţiei olandeze, care cu ajutorul lor poate planifica mai bine amplasarea radarelor pe şoselele din ţară. Mai bine, înseamnă în acest caz mai profitabil, pentru că datele indică foarte clar porţiunile de autostrăzi şi şosele pe care şoferii tind să calce acceleraţia mai mult. Sigur, producătorul de sisteme de navigaţie nu a făcut în sine nimic ilegal: în termenii contractului de vânzare, TomTom precizează clar că îşi rezervă dreptul de a ceda datele înregistrate unor terţi, iar la actualizarea hărţilor, cumpărătorul este întrebat dacă doreşte să pună la dispoziţie companiei datele de pe aparatul său GPS, după cum se spune în limbajul de lemn capitalist, în vederea îmbunătăţirii calităţii produselor. Acum firma se gândeşte la un mesaj mai clar, dar imaginea ei a cam avut de suferit.


Etichete TomTomgps.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live