Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

10 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1023
Comentează add

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat în exclusivitate pentru Radio România că a discutat cu adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland, în Lituania.

Titus Corlaţean - Victoria Nuland, întrevedere în Lituania

carmen-gavrila

Ministrul de externe, Titus Corlăţean. Foto: Arhivă.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat în exclusivitate pentru Radio România că parteneriatul strategic româno-american este unul foarte solid, după discuţii pe care le-a avut cu adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland, în Lituania la reuniunea Snow Meeting.

Ministrul Corlaţean a explicat că temele în discutie au fost priorităţile României şi Statelor Unite la următorul summit NATO. 

Ministrul de Externe a precizat că parteneriatul României cu Statele Unite reprezinta unul dintre pilonii efoturilor NATO de a asigura securitatea internaţională. Titus Corlatean a explicat că, după întâlnirea din Lituania, venirea la Bucureşti a Victoriei Nuland este o ocazie de a discuta mai multe teme de interes bilateral inclusiv angajamentul Romaniei în ce priveşte respectarea statului de drept. 

 Discuţii despre statul de drept

 Şeful diplomaţiei române a declarat că interesul american pentru ceea ce se întâmplă în România este firesc, în contextul partenriatului strategic.

„Parteneriatul strategic româno-american este unul extrem de solid şi el reprezintă unul dintre pilonii eforturilor eforturilor Alianţei Nod-Atlantice, în general, de asigurare a securităţii internaţionale.

"Din această perspectivă trebuie înţeles interesul specific. Eu salut venirea la Bucureşti a adjunctului secretarului de stat american pentru că putem discuta un ansamblu de teme extrem, extrem de importante pentru ambele părţi, inclusiv soliditatea angajamentului României în materia respectării statului de drept, unde nu există şi nu trebuie să existe şi nu au cum să existe semne de întrebare.

"Dacă există lucruri de clarificat, acesta este un foarte bun prilej, discutând direct aceste aspecte, încă o dată, nu prin intermediul presei, nu văzând tot felul de exagerări sau denaturări.

"Da, există din partea americană pentru acest aspect specific, e normal până la urmă, pentru că România este un aliat extrem de serios, extrem de solid şi interesează Statele Unite ce se întâmplă în România,  dar asta nu pune în niciun caz sub semnul întrebării o relaţie de cooperare excepţională care există între Bucureşti şi Washington” a declarat Titus Corlăţean pentru Radio România Actualităţi.

Poziţii comune de securitate

Ministrul de Externe a mai spus că România si Statele Unite au multe puncte comune în ce priveşte agenda summitului Nato de anul acesta, inclusiv în ce priveşte politica uşilor deschise pentru statele candidate dar şi în chestiunea contribuţiei statelor NATO la Alianţă, în condiţiile în care cea mai mare parte a efortului pentru asigurarea securităţii cade în seama Statelor Unite.

"Există un interes absolut similar în ceea ce priveşte relaţia trans-atlantică.

"Este de fapt fundaţia existenţei noastre europene în materie de securitate. Dar acest lucru implică, şi aici poziţia este absolut comună (n.r. SUA şi Romania), un efort comun şi o contribuţie concretă, echilibrată, mult mai mare din partea europeană, faţă de ceea ce până acum a reprezentat contribuţia pe ansamblu în principal din partea americană. 

"Aceasta este o discuţie onestă, corectă, o recunosc mulţi europeni. România face parte din grupul celor care au o contribuţie extrem de improtantă şi apreciată de partea americană”, a declarat Titus Corlăţean.

De altfel, la sfârşitul anului trecut, preşedintele american Barak Obama a semnat bugetul apărării pe 2014 iar pentru baza de la Deveselu sunt alocate 100 de milioane de dolari.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, se va întâlni sâmbătă la sediul MAE cu  adjunctul secretarului american de stat, Victoria Nuland.

Audio: Declaraţie în exclusivitate pentru Radio România a ministrului de Externe, Titus Corlăţean.


Etichete Titus CorlăţeanVictoria NulandNATOstat de dreptLituania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live