Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Martie 2018
Vizualizari: 639
Comentează add

Fostul ministru de externe, actual vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Titus Corlăţean, a vorbit, la RRA, despre cauzele schimbării.

Titus Corlăţean despre cauzele schimbării şefului diplomaţiei americane

radiojurnal

 Titus Corlăţean. Foto: Arhivă.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a fost demis astăzi. Decizia a fost anunţată astăzi de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, printr-un mesaj postat pe Twitter.

Rex Tillerson va fi înlocuit cu actualul şef al CIA, Mike Pompeo, iar în locul acestuia, în fruntea Agenţiei Centrale de Informaţii, liderul de la Casa Albă a nominalizat-o pe Gina Haspel, în prezent director adjunct al CIA.

De la Bucureşti, fostul ministru de externe, actual vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Titus Corlăţean, a vorbit, la Radio România Actualităţi, despre cauzele schimbării şefului diplomaţiei americane: 

Titus Corlăţean: Este o decizie extrem de importantă şi nu aş spune neaşteptată, pentru că într-adevăr au fost semnale şi anul trecut.

Era clar că nu există o chimie între preşedintele SUA şi secretarul de stat Tillerson, mai ales că profilul preşedintelui american este unul mult mai direct, pe când profilul fostului secretar de stat cu echipa din Departamentul de Stat pe care a păstrat-o integral, cea provenind din perioada administraţiei democrate, a avut uneori probabil o altă conduită faţă de politica preşedintelui american.

Preşedintele, într-adevăr, îşi pregăteşte o echipă înaintea unor posibile discuţii directe cu liderul comunist al Coreii de Nord.

Este nevoie de un profil absolut concordant al celui care conduce Departamentul de Stat, deci Ministerul de Externe american, cu profilul şi cu linia politică a preşedintelui SUA.    

Cu puţin timp în urmă, preşedintele american Donald Trump a evocat dezacorduri cu secretarul de stat Rex Tillerson ce au condus la demiterea acestuia.

Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, este vorba în special dosarul nuclear iranian.

Donald Trump a mai spus că a vrut să-şi reînnoiască echipa diplomatică înainte de negocierile cu Coreea de Nord.


Etichete Titus CorlăţeanMike PompeoRex Tillersonschimbare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live