Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bujancă

20 Decembrie 2012
Vizualizari: 1865
Comentează add

În urmă cu 23 de ani, după lupte sângeroase, soldate cu morţi şi răniţi, purtate încă din 16 decembrie, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România.

Timişoara, primul oraş din România declarat liber de comunism

alina-bujanca

Revoluţia din Timişoara, 20 decembrie 1989. Foto: Arhiva Agerpres.

La Timişoara, primul oraş declarat liber de comunism, continuă şi joi manifestările de comemorare a evenimentelor care au avut loc cu 23 de ani în urmă.

În urmă cu 23 de ani, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România.

După luptele sângeroase, soldate cu morţi şi răniţi, purtate încă din 16 decembrie '89, pe 20 decembrie, în Piaţa Operei s-au adunat zeci de mii de oameni, Armata s-a retras în cazărmi, iar liderii manifestanţilor, care au constituit Frontul Democrat Român, au urcat în balconul Operei, de unde au proclamat Timişoara primul oraş liber de comunism din România.

Pentru a marca acest eveniment, joi, de la ora 10:00, Asociaţia ALTAR organizează un marş remember, pe traseele parcurse de coloanele de manifestanţi, până în centrul oraşului, iar de la ora 12:00, sirenele vor răsuna timp de trei minute.

De asemenea, se va dezveli o bucată din Zidul Berlinului, care a fost adusă la Timişoara şi amplasată în faţa Muzeului Memorialul Revoluţiei.

Ceremonii militare şi religioase

Un grup de urmaşi ai eroilor martiri şi membrii ai familiilor îndoliate au plecat azi-noapte într-un pelerinaj, pe urmele cenuşii eroilor ucişi în Revoluţie şi arşi în crematoriile de la Bucureşti şi Slatina.

Manifestările se vor încheia diseară, cu un concert Phoenix în Piaţa Victoriei, când va fi lansată oficial şi candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.  

Şi la Bucureşti încep joi festivităţile organizate pentru comemorarea evenimentelor din decembrie 1989.

Timp de două zile, vor avea loc ceremonii militare şi religioase la monumentele ridicate pentru cinstirea eroilor Revoluţiei.


Etichete Timişoaracomunismrevoluţiemanifestări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live