Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Februarie 2015
Vizualizari: 1133
Comentează add

Timbrul cultural, care ar putea fi aplicat pe cărţi, ar putea creşte cu până la 17% preţul unei cărţi tipărite - susţin reprezentanţii editurilor.

Timbrul cultural ar putea creşte preţul cărţilor cu până la 17%

radiojurnal

Pavilion al Târgului Gaudeamus Constanţa. Foto: Răzvan Dumitrescu.

Timbrul cultural, care ar putea fi aplicat pe cărţi, dacă Senatul va adopta o lege votată anul trecut de Camera Deputaţilor - ar putea creşte cu până la 17% preţul unei cărţi tipărite - susţin reprezentanţii editurilor.

Aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că banii vor intra în conturile Uniunii Scriitorilor, care îi va administra după bunul plac.

"Uniunea Scriitorilor îşi doreşte o grămadă de bani, fără să-i merite, pentru că nu are niciun aport la actuala piaţă a cărţii. Vrea să ia toţi banii care vin de pe beletristrică, acei 2%, să meargă către fondurile proprii.

"S-ar putea face un mecanism mult mai simplu, şi din TVA-ul pe care entităţile private îl plătesc statului, deci acei 9% pentru carte, respectiv 24% pentru cartea electronică, care se duc la stat, să se decupeze o felie care să meargă către sprijinirea culturii, a uniunilor de creaţie, dar asta s-o decidă statul", a spus directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică.

În aceste condiţii, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a anunţat, că le propune editorilor ca valoarea timbrului cultural să rămână de 2% pe exemplar, iar banii să fie plătiţi abia după vânzarea cărţilor.

El a explicat şi de ce este îndreptăţită Uniunea Scriitorilor să colecteze taxa de timbru.

"Taxa de timbru, care este diferită de uniunie de creatori la uniune de creatori, continuă să fie încasată în condiţii mai bune decât până acum. Editorul nu este obligat să cumpere timbre înainte de a vinde, ci, îţi dă socoteală de taxă, după ce vinde. Există nişte sancţiuni care prevăd ce se întâmplă în cazul în care nu respecţi legea.

"Cele 9 reviste pe care le scoatem şi unde apar comentarii la cărţile editurilor, dacă astea dispar, cine mai ştie ce carte apare, că nu mai facem publiciatate, într-un fel., scriem despre sute de cărţi", a spus Nicolae Manolescu.

Editorii mai spun că aplicarea timbrului cultural va scădea numărul de autori români din librării, dar şi calitatea cărţilor publicate. 


Etichete edituritimbru culturalpublicaţiilegetaxarepreţcarteMihai MitricăscriitoriNicolae Manolescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live