Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

3 Aprilie 2019
Vizualizari: 711
Comentează add

Premierul britanic, Theresa May, intenţionează să ceară de la Bruxelles o nouă amânare pentru Brexit

Theresa May vrea o nouă amânare a Brexit-ului

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

 

În acest moment, data ieşirii din Uniunea Europeană este 12 aprilie, liderii europeni condiţionând la precedentul summit o amânare până la 22 mai de adoptare a acordului de retragere.

Theresa May a anunţat aseară că prelungirea este necesară pentru a debloca situaţia politică, semnalând în acelaşi timp că este dispusă să ajungă la un compromis cu partidele de opoziţie. Ulterior, liderul laburist Jeremy Corbyn şi-a anunţat disponibilitatea de a se întâlni cu premierul.

Guvernul britanic a fost ieri, blocat din cauza Brexitului. Pentru că Parlamentul continuă să respingă toate opţiunile care sunt puse pe masă, membrii executivului au încercat să găsească o soluţie pentru deblocarea situaţiei. După o şedinţă care a durat mai bine de opt ore, premierul Theresa May a anunţat că intenţionează să ceară de la Bruxelles o nouă amânare a Brexitului 

Theresa May: "Am spus mereu că putem să transformăm o ieşire fără acord într-un succes pe termen lung, dar să ieşim cu un acord este cea mai bună soluţie, aşa că vom avea nevoie de un nouă prelungire a Articolului 50, una care să fie cât mai scurtă cu putinţă şi care să se încheie în momentul adoptării unui acord". 

Pentru că în Partidul Conservator există încă mulţi parlamentari care se opun acordului de ieşire negociat cu Bruxelles-ul şi care nu dau semne că ar fi dispuşi să îşi schimbe poziţia prea curând, premierul britanic a lăsat să se înţeleagă că este dispusă să ajungă la un compromis cu opoziţia laburistă. "Astăzi fac un pas pentru a înlătura acest blocaj şi sunt dispusă să discut cu liderul opoziţiei pentru a încerca să cădem de acord asupra unui plan pe care să îl respectăm amândoi, pentru a ne asigura că vom părăsi Uniunea Europeană şi că o vom face cu un acord" - am mai spus Theresa May. Ea mizează pe faptul că laburiştii nu au avut obiecţii în privinţa acordului de retragere, care conţine termenii separării de blocul comunitar, ci au criticat declaraţie politică ce trasează cadrul viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul ar fi vrut o rupere totală de regulile europene, blocarea libertăţii de mişcare şi posibilitatea negocierii de acorduri comerciale pe cont propriu, fără imixtiunea Bruxelles-ului.

Laburiştii, în schimb, doresc un Brexit care să nu afecteze relaţiile economice cu Europa şi au votat în ultimele zile în favoarea rămânerii în uniunea vamală.

Theresa May a precizat că în cazul în care nu se va putea găsi o singură variantă comună care să fie prezentată Uniunii Europene, atunci vor fi negociate mai multe opţiuni, care să fie supuse votului în Camera Comunelor, guvernul angajându-se să respecte orice decizie ar lua Parlamentul.

Deputaţii au avut însă de două ori ocazia de a votat diferite variante de Brexit, dar nu o căzut de acord în nicio privinţă, ce-i drept varianta uniunii vamale fiind respinsă la o diferenţă de doar trei voturi.

Liderii europeni au semnalat la rândul lor disponibilitatea de a modifica declaraţia politică în orice moment, dar au subliniat că sub nicio formă nu vor renegocia acordul de ieşire din Uniunea Europeană. 


Etichete Theresa MayBrexitJeremy CorbynCamera Comuneloruniunea vamala

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live