Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

11 Aprilie 2019
Vizualizari: 445
Comentează add

O nouă tentativă a premierului britanic Theresa May de a convinge parlamentul să aprobe acordul pentru Brexit.

Theresa May, o nouă tentativă pentru acordul Brexit

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

FOTO: EPA/Agerpres.

Premierul Theresa May urmează să se adreseze în curând parlamentului britanic, cu speranța că-l va convinge să aprobe acordul pentru Brexit convenit cu Bruxelles-ul, după ce au obținut de la lideri europeni şase luni în plus pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Premierul s-a obligat în schimb să organizeze alegeri europarlamentare pe 23 mai dacă nu va reuși până atunci să strângă o majoritate în sprijinul înțelegerii cu europenii.


Corespondenţă din Londra - Reporter: Dan Vasiliu - Este de așteptat ca discuțiile cu opoziția să continue și în zilele următoare, deși semnalele sunt că va fi foarte dificil să se ajungă la un compromis.

Dacă totuși se va găsi o cale de mijloc, acordul încheiat cu opoziția va fi supus unui vot în parlament.

Dacă nu, premierul a promis că le va da ocazia deputaților să voteze mai multe variante de Brexit, în încercarea de a găsi o majoritate.

Două sesiuni anterioare de voturi indicative nu au dus însă la niciun rezultat.

Printre aceste opțiuni s-ar putea regăsi și cea a unui al doilea referendum.

Premierul a refuzat în repetate rânduri să ia în calcul o astfel de variantă, însă deputații opoziției fac presiuni asupra liderului lor, Jeremy Corbyn, să includă această soluție în negocieri, şi este de așteptat ca această presiune să crească, în contextul în care Brexitul a fost prelungit suficient pentru ca un astfel de demers să poată fi inițiat.

Dacă negocierile cu opoziția eșuează, nu este exclus ca laburiștii să depun o moțiune de cenzură, care ar putea trece cu ajutorul conservatorilor nemulțumiți de conducerea Theresei Mey, căreia deja îi cer demisia.

O altă variantă ar fi și organizarea de alegeri anticipate, deși conservatorii nu favorizează această opțiune, conștienți de faptul că au pierdut foarte mult capital politic din cauza haosului provocat de Brexit.


Etichete premierul britanicTheresa MayBrexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live