Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

27 August 2009
Vizualizari: 1655
Comentează add

O nominalizare la prestigioasele premii ale Academiei Americane de Film ar fi o premieră pentru Michael Haneke.

"The White Ribbon", propunerea Germaniei la Oscar 2010

ionut-dragu

"Das weiße Band/ The White Ribbon", de Michael Haneke, câştigătorul premiului Palme d'Or la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, este propunerea Germaniei la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" a premiilor Oscar 2010, informează Reuters.

Acţiunea din "The White Ribbon" se petrece într-un mic oraş, cu puţin timp înainte de începerea Primului Război Mondial. Filmul realizat în alb-negru, "The White Ribbon" marchează întoarcerea lui Haneke la limba germană, după ce, timp de zece ani, a realizat filme de succes în limba franceză. "The White Ribbon" este realizat în coproducţie de casa germană cu Films du Losange (Franţa), Wega Film (Austria) şi Lucky Red (Italia).

O asemenea producţie paneuropeană nu este un lucru neobişnuit pentru Haneke, dar a fost un punct slab în celelalte campanii pentru o nominalizare la Oscar. Pelicula "Ascuns/ Cache" (2006), care a obţinut Premiul Juriului la Cannes, a fost refuzată de Academia de film americană deoarece, deşi era propunerea Austriei, filmul era jucat mai mult în franceză. De atunci, însă, Academia a renunţat la câteva dintre regulile sale mai stricte, fiind deschisă şi la producţii în mai multe limbi.

O nominalizare la prestigioasele premii ale Academiei Americane de Film ar fii o premieră pentru Michael Haneke. Acesta se înscrie în seria autorilor de film europeni respectaţi, dar care nu este foarte cunoscut în Statele Unite. Distribuitorul filmului din Statele Unite va lansa filmul pe marile ecrane nord-americane în februarie 2010. Reprezentanţii casei de distibuţie spun că este obligatoriu ca filmul să fie văzut în cinematografe, înainte de Crăciun, mai ales de către responsabili de nominalizările la prestigioasele premii Oscar.

O nominalizare la Oscar ar fi, de asemenea, o premieră şi pentru producătorul german X Filme Creative Pool, care a realizat pelicule precum "Aleargă, Lola, aleargă!" (1998) şi "Good bye, Lenin" (2003).

Propunerea României la Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", este "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu. Pelicula, care spune povestea poliţistului Cristi (Dragoş Bucur), care, în timpul unei anchete ajunge să nu mai creadă în meseria sa, a primit, anul acesta, două premii la secţiunea Un Certain Regard de la Cannes - premiul juriului şi premiul presei de specialitate, FIPRESCI.

Academia de film americană va face publice numele peliculelor nominalizate la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" pe 2 februarie, iar gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie.

Urmăriţi mai jos o secvenţă din filmul lui Michael Henke.


Etichete Das weibe BandThe White RibbonPalme d'OrFestivalului de la CannesThe White Ribbonoscarpoliţist adjectivcorneliu porumboiuUn Certain Regard

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live