Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

15 Martie 2020
Vizualizari: 1325
Comentează add

VIDEO și TEXT: Premierul a cerut o atitudine responsabilă din partea cetăţenilor români şi respectarea măsurilor impuse de autorităţi.

TEXT: Premierul L. Orban, declarații despre starea de urgență #Covid-19 TEXT: Premierul L. Orban, declarații despre starea de urgență #Covid-19 - Conține video

razvan-stancu

Ludovic Orban.         Foto: Arhivă.

VIDEO: Conferința de presă susţinută de prim-ministrul, Ludovic Orban, cu privire la măsurile pe care le va lua guvernul, în vederea combaterii epidemiei de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va folosi capacitatea deplină de exerciţiu, recăpătată odată cu învestirea în Parlament, pentru a continua măsurile care se impun "pentru a reduce cât mai mult posibilitatea infectării cetăţenilor români cu COVID-19".

Premierul a cerut o atitudine responsabilă din partea cetăţenilor români şi respectarea măsurilor impuse de autorităţi.

TEXT: Transcriere RADOR

Conferinţă de presă a premierului Ludovic Orban

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 martie, ora 18:05) Ludovic Orban: Am decis să organizez această conferință de presă, o dată cu votul dat de Parlamentul României ieri, votul prin care a fost învestit cabinetul pe care îl conduc. Începând de ieri există un guvern cu puteri depline, care are capacitatea de a lua în continuare toate deciziile care se impun. În toată perioada de interimat, guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus și pentru a asigura buna guvernare a României. În acest sens, este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene. De exemplu, în data de 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau două cazuri, în Spania erau două cazuri. Comparativ, în data de ieri, în România erau 123 de cazuri, în Austria erau înregistrate peste 500 de cazuri, iar în Spania erau înregistrate 4221 de cazuri. Faptul că în România, răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic, din informațiile pe care le am, este vorba de 139 de cetățeni români care sunt diagnosticați cu acest virus, este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost măsuri eficiente și care, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat și au fost criticată de multe ori, au produs rezultate cât se poate de bune. O dată cu votul de învestitură prin care guvernul și-a recăpătat toate atribuțiile, avem posibilitatea să emitem acte normative cu valoare de lege, ordonanțe de urgență și alte categorii de acte normative. De asemenea, suntem în deplină capacitate de exercițiu și vom folosi această capacitate de exercițiu pentru a continua măsurile care se impun pentru a reduce cât mai mult posibilitatea infectării cetățenilor români cu COVID-19. Deja în Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri care sunt extrem de importante. După cum ați fost informați, din toate țările în care există un număr de peste 500 de cazuri se va institui obligația intrării în izolare la domiciliu a cetățenilor care vin din aceste state. De asemenea, pentru toţi cei care vin din zone.

Ludovic Orban: De asemenea, pentru toți cei care vin din zone în care este instituită carantina se va lua în mod obligatoriu, o dată cu intrarea în țară, instituirea măsurii de intrare în carantină pentru toți cetățenii care vin din astfel de zone. De asemenea, am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului care sunt implicate în acest efort de reducere a posibilității de răspândire a virusului.  Sigur că, deși numărul de cazuri comparat cu alte țări arată faptul că am luat măsuri care au avut efecte favorabile, începând de acum, limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăreia dintre cetățenii români. Vă cer să respectați toate recomandările care sunt formulate de specialișt - de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății - care sunt transmise prin intermediul unor informații și anunțuri de utilitate publică. Este foarte important pentru reducerea riscului de contaminare a altor cetățeni ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau: măsura carantinei,  măsura izolării la domiciliu. De asemenea, chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare,  căutați să respectați recomandările formulate, care sunt foarte importante pentru dumneavoastră de infectarea cu COVID-19 sau pentru a elimina riscul de a infecta pe alţii, în cazul în care sunteți purtător al virusului, măsuri care ţin de menţinerea unei relații sociale care să-i protejeze pe ceilalți: respectarea unei distanțe, evitarea unui salut foarte apropiat, strângerea de mână sau îmbrățișarea. Știm foarte clar că suntem un popor care este foarte cald, foarte afectuos și care suntem obișnuiți cu efuziuni afective atunci când ne întâlnim prieteni, rude. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia de la distanță. Va trebui să respectăm toate celălalte indicații care sunt stabilite și transmise pe toate canalele de comunicare, astfel încât să existe un risc cât mai mic de contaminare.

Ludovic Orban: Sigur că urmărim cu mare atenție evoluțiile din economie. Din păcate, această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice. În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic al epidemiei și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie. Este clar că, în domeniul transportului, atât rutier, cât și de marfă, în domeniul industriei ospitalității - hoteluri, restaurante, cafenele - în domeniul publicității, al organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul este pregătit, în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă a partenerilor sociali, atâ a patronatelor, cât și a sindicatelor, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității. De asemenea, vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm oricând este necesar măsuri care să poată să vină în sprijinul susținerii acestei zone care este afectată de economie. Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile care sunt adoptate de guvern, iar către mediul privat să fie extrem de dispuşi spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim ca guvernul să adoptăm cele mai bune soluții care să permită mersul înainte al economiei. Economia trebuie să funcționeze, economia este fundamentală, ea trebuie să meargă în condițiile în care sunt date cât mai aproape de normal.

Ludovic Orban: Ea trebuie să meargă, în condițiile în care sunt date, cât mai aproape de normal, pentru că reducerea impactului negativ al epidemiei în economie trebuie să fie un efort conjugat atât al autorităților, cât și al mediului economic, cât și al angajaților. Aș vrea să spun câteva cuvinte despre anunțul președintului privitor la declararea stării de urgență. Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate în mod iresponsabil despre eventualele măsuri care ar urma să fie adoptate în cadrul în stării de urgență. La solicitarea președintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidențial prin care se instituie starea de urgență să vină cu aceste măsuri și vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. Am să vă dau numai câteva exemple. Se știe că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de medicamente, echipamente de protecție, pentru care există în momentul de față o dificultate foarte mare în obținerea lor, datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obținem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei: întărirea direcțiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacității spitalelor de a primi pacienți și de a furniza serviciile de sănătate, care sunt absolut necesare. De asemenea, o altă măsură care este posibilă a fi luată - sigur, va fi luată numai după un studiu foarte atent - este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente şi la astfel de produse, care sunt foarte căutate în momentul de față, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse și există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, cum sunt mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și alte categorii de produse./aburtica/ Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgență va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență. În fine, daţi-mi voie, înainte de a vă pune la dispoziţia voastră cu răspunsuri la întrebări, să vă spun câteva cuvinte despre starea în care mă găsesc. Am fost contact, în conformitate cu ancheta epidemiologică, al unei persoane care a fost diagnosticată pozitiv, ştiţi foarte bine, este vorba de senatorul Vergil Chițac. Chiar dacă mi-am făcut analizele și rezultatul testului este negativ, adică sunt sănătos, în conformitate cu regulile stabilite, am obligația de a sta în izolare o perioadă de 14 zile de la momentul în care am avut contact cu persoana diagnosticată pozitiv. Am decis să stau în stare de izolare într-o clădire oficială, administrată de RA-APPS. Deși aș fi avut posibilitatea să mă izolez acasă, alături de familia mea, am decis să mă izolez în această reședință doar din cauza faptului că această reședință îmi permite să îmi exercit integral prerogativele de premier și am ales această formă stând departe de familia mea. Chiar dacă voi sta în perioada de izolare, practic, în această locație am toate cele necesare pentru a-mi exercita în deplină capacitate toate atribuțiile pe care le am în calitate de premier. Fac un apel la calm, la responsabilitate, la un comportament civic, la respectarea legalității, a măsurilor stabilite de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, măsuri stabilite de Guvern, măsuri stabilite de Ministerul de Interne.

Ludovic Orban: Măsuri stabilite de Guvern, măsuri stabilite Ministerul de Interne, orice decizie și orice măsură care este luată nu are alt scop decât să vă ferească de riscul de contaminare cu acest virus sau să combată efectele negative care pot apărea în economie datorită acestei epidemii. Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări. Ascult întrebări.

----ÎNTREBĂRI---


Reporter: Bună seara, domnule prim-ministru! Cristian /.../ sunt, de la G4media.ro. O primă chestiune, dacă ne puteţi aduce mai multe precizări referitor la starea de urgenţă, în afară de procedurile privind achiziţiile sau întărirea capacităţii spitalelor şi limitarea creşterii preţurilor la medicamente, mai sunt aduse în vedere şi alte măsuri, cum ar fi restricţii de circulaţie /.../ sau ce se mai prevede între măsurile care vor fi luate în acest caz de stare de urgenţă? Şi o a doua chestiune ar fi - în România se fac extrem de puţine teste, cam 275 la 24 de ore, aveţi în vedere o creştere a capacităţii de testare pentru că este această capacitate de testare /.../ şi cu descopeirea de noi cazuri? Vă mulţumesc!


Ludovic Orban: La prima dumneavoastră întrebare, legată de starea de urgență, sigur că va exista o formă finală a decretului prezidențial, care va cuprinde toate măsurile care se iau. Eu am prezentat câteva măsuri pe care în mod cert le vom lua. De asemenea, propunerile noastre sunt și legate de măsuri în domeniul economic, de susținerea companiilor care sunt afectate de această criză, de asemenea, măsuri de susținere a angajaților de la aceste companii. Din câte știu, există și posibilitatea unor rechiziții. Dacă vom avea nevoie de spații de carantină, se poate apela la astfel de rechiziții, de asemenea, există posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricții, dar din câte știu eu, ele nu sunt prevăzute în momentul de față. Sigur că forma finală a decretului va fi prezentată de președintele României. În ceea ce priveşte capacitatea de diagnosticare, obiectivul nostru de peste o săptămână este de a crește capacitatea de diagnosticare. Pentru a putea crește capacitatea de diagnosticare, este necesar să creștem numărul de aparate Real Time PCR, aparatele pe care se realizează aceste teste, să creștem numărul de kituri, de teste, numărul de kituri pentru realizarea acestor teste și, de asemenea, să creștem numărul de persoane care au expertiza, care au competența să facă aceste analize./mnecula/ În acest sens suntem în curs de achiziție atât de Real Time PSR-uri, cât și de kituri necesare pentru realizarea analizelor. De asemenea, pentru instrumentele de recoltare a probelor, care sunt supuse analizelor și, de asemenea, am luat măsuri de utilizare a unor astfel de aparate, de instrumente, de analizare și din alte domenii decât din domeniile respective. Vă dau un exemplu: la ANSVSA există 23 de astfel de aparate, din care cel mai probabil o să putem folosi o parte dintre ele. De asemenea, așteptăm la începutul săptămânii viitoare achiziționarea a câtorva zeci, cel puțin 20 de aparate noi, cu câte 1.000 de kituri pentru analize în fiecare. Sigur că această capacitate de diagnosticare este foarte importantă, pentru că ne permite să punem cât mai multe diagnostice. Pe de altă parte, există o limitare. Cea mai importantă limitare pe care o vom avea este cea legată de persoanele care au competența să facă aceste analize și aici o să încercăm să identificăm un număr cât mai mare de specialiști care pot să realizeze aceste teste.

Ruxandra Georgescu: Bună seara! Ruxandra Georgescu, Digi 24. Domnule premier, când veţi face prima şzedinţă de guvern? Aceasta ar fi o primă întrebare şi dacă se impune cumva o rectificare bugetară pentru a muta bani la sănătate sau unde va fi nevoie de achiziţii şi aş vrea să ne spuneţi, că probabil aţi vut şi dumneavoastră că se formează cozi la magazine, ce le transmiteţi oamenilor care cumpără orice? Ne puteţi spune dacă în acest moment avem suficiente alimente şi emdicamente?


Ludovic Orban: Mâine va fi pus în funcţiune un sistem de videoconferinţă care să ne permită să organizăm şedinţele de guvern fără prezenţa fizică a miniştrilor care se află în izolare. Cel mai probabil, miercuri, va avea loc şedinţa de guvern. Până miercuri, pregătim primele măsurile care trebuie adoptate, pe de o parte, într-o mai bună acţiune pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus. Pe de altă parte, măsurile de care suntem siguri că sunt serioase și pot oferi un sprijin real domeniilor economice afectate, de asemenea, pentru care există cu certitudine o susținere financiară bugetară. Printre măsurile pe care le-am inclus în cadrul decretării situațeii de urgență, am introdus și posibilitatea rectificării bugetare înainte de termenul care era permis prin intermediul legislației anterioare. Cu siguranță, vom avea nevoie de o rectificare bugetară și vom face această rectificare bugetară imediat ce vom avea o imagine clară asupra nevoilor reale crescute în domeniul sănătății publice, în domeniul asigurării ordinii publice, în domeniul finanțării spitalelor. O altă măsură, de exemplu, care este inclusă, că știu că există o întreagă temere la nivelul spitalelor. Se știe că a scăzut numărul de internări pentru alte cazuri și va scădea numărul de internări pentru alte cazuri și finanțarea spitalelor pe contractul-cadru care este încă în vigoare, este realizat în funcție de numărul de internări,  numărul de cazuri tratate, aici am solicitat ca includere a unei măsuri în cadrul măsurilor aferente în situație de urgență, și anume asigurarea unui buget către spitale la nivelul probabil fie al lunii decembrie a anului trecut, fie al lunii ianuarie, anul în curs, fără să mai condiționăm de numărul de internări, de tratamente care sunt făcute pentru diferite categorii de cetățeni care au nevoie de servicii sanitare.

Reporter: Bună seara! Alexandra Georgescu, DIGI 24. Domnule premier, când veţi face prima şedinţă de guvern?

Ludovic Orban: ...fără să mai condiționăm de numărul de internări, de tratamente care sunt făcute pentru diferite categorii de cetățeni care au nevoie de servicii sanitare. Pentru că este în mod clar că ne așteptăm la o creștere a numărului de persoane care sunt diagnosticate pozitiv și care vor necesita tratamente în spitale. Asta va reduce, practic, posibilitățile de a interna pentru alte boli sau pentru alte categorii de tratamente și ca atare, vrem să asigurăm finanțare suficientă pentru spitale. De asemenea, am gândit ca măsuri economice măsura de plată a concediilor medicale, e o măsură de sprijin a angajatorilor de plată a concediilor medicale care nu a fost decontate încă de Casa Națională de Sănătate și aici, în mod clar, vom avea nevoie de o creștere a bugetului Casei Naționale de Sănătate pentru a face față unei cereri suplimentare de plată. De asemenea, va trebui, printre măsurile pe care le luăm, să asigurăm rambursarea cât mai rapidă a TVA şi aici va trebui să pregătim resursele financiare. De asemenea, pentru o serie de alte măsuri. Deci, va fi şi rectificare bugetară. În ceea ce priveşte cozile de la magazine, vă adresez un mesaj cât se poate de clar: nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale, să vă schimbați ritmul de aprovizionare. Din punctul meu de vedere și pe baza analizelor pe care le-am făcut, nu există riscul de apariție a unei penurii, a unei lipse de anumite categorii de produse alimentare sau alte categorii de produse. Dacă cumpărați mai mult decât cumpărați de obicei, această cumpărare, practic, poate lipsi pe alții pe moment de produsele care sunt cumpărate în exces. Mențineți un ritm normal, firesc, de aprovizionare, pentru că nu există un risc real să apară penurie în furnizarea vreunui produs.


Reporter: Bună seara! Dle premier, Valentina /.../ de la "Libertatea". Vroiam să vă întreb, pentru că sunt foarte mulţi români care vor să se întoarcă în ţară din Italia, din Spania, în perioada acestor sărbători pascale, vroiam să le transmiteţi dacă o dată instaurată această stare de urgenţă se schimbă cu ceva situaţia lor, dacă pot ajunge în ţară cu bine, câţi români au venit până acum în ţară, dacă ne puteţi spune şi vroiam să ne mai explicaţi şi de ce, am văzut că au fost două cazuri în care aţi trimis aeronave

Reporter: Şi voiam să ne mai explicaţi şi de ce. Am văzut că au fost două cazuri în care aţi trimis aeronave în Italia pentru a aduce unii români, turişti aflaţi acolo, blocaţi acolo. De ce nu luaţi în calcul să trimiteţi aeronave şi să aduceţi românii în ţară ca să nu mai vină cu autoturismele personale şi, iată, să treacă prin toate aceste ţări care deja sunt afectate de coronavirus şi să se expună şi mai mult acestui virus? Vă mulţumesc mult!    


Ludovic Orban: Știți foarte bine că a existat o mare presiune să închidem granițele. Eu întotdeauna am dat un răspuns normal, legal. Nu putem închide granițele, pentru că am încălca dreptul cetățenilor români de a se întoarce acasă, pe de o parte; pe de altă parte, pentru că suntem țară a Uniunii Europene și că suntem obligați să respectăm tratatul Uniunii Europene. Din cauza asta, măsurile pe care le-am luat au ținut cont de țara din care vin cetățenii români. În funcție de țara sau zona din care vin, o dată cu venirea în țară, vor fi supuși acestei restricții, pentru că există un risc să fie purtători ai virusului. Asta nu am făcut-o pentru că nu îi respectăm și că nu le respectăm drepturile și libertățile; am făcut-o ca să îi protejăm pe ceilalți cetățeni români de riscul infectării. Fie trebuie să intre în izolare la domiciliu, fie trebuie să intre în carantină, dacă vin din zone carantinate, cum e, de exemplu, Italia. Se știe, cine vine din Italia trebuie să intre în carantină. Astea sunt regulile care au fost stabilite: trebuie să stea în carantină sau în izolare. După expirarea termenului de 14 zile, în cazul în care nu prezintă niciun simptom, pot să se ducă la familiile lor. Aici aș vrea să fac aşa, ca să înțeleagă oamenii: dacă ai cea mai mică suspiciune că ai putea fi contaminat cu virusul, e un act de responsabilitate să te izolezi, să eviți orice contact cu semenii tăi, cu alți cetățeni, pentru că riști să transmiți acest virus. Așa, v-aş da ca o imagine: a avea cea mai mică suspiciune că ai virusul şi dacă te duci în comunitate, dai mâna, te apropii de oameni, stai aproape, transmiţi prin strănut, tuse sau prin vorbă, transmiţi.

Ludovic Orban: E ca şi cum aproape ai trage cu pistolul în ceilalţi. Deci aici trebuie responsabilitate, trebuie o grijă deosebită. Astea sunt motivele. Inclusiv eu, nu m-am izolat ca să mă feresc de alţii, eu m-am izolat pentru ca să nu existe nici cel mai mic risc ca să transmit virusul altcuiva, în cazul în care aș fi purtător al virusului.  Înțeleg că e o restrângere să stai în izolare, să nu poţi să te deplasezi, dar este o restrângere necesară și este un act de responsabilitate și de conștiință față de semenii tăi să eviți riscul de a putea îmbolnăvi pe alţii. Din cauza asta le transmit tuturor cetățenilor români că nu le vom restrânge dreptul de a veni în țară, dar există această obligație, ca în funcţie de ţara sau zona din care vin și de nivelul restricţiei impuse, fie să intre în carantină, fie să intre în izolare o perioadă de 14 zile. În ceea ce privește transportul persoanelor din Italia, nu putem să transportăm. În Italia sunt peste un milion de români, nu se poate organiza transport rutier, se știe foarte clar că există restricții împotriva cărora sigur că ne luptăm, restricții care au fost introduse de alte state. Se ştie de Ungaria, care a introdus restricții, se ştie de Slovenia, care a introdus restricții. Transportăm pe calea aerului doar cazuri, de exemplu, de turişti, cum a fost situația unor turiști care au fost surprinși de declararea stării din Italia și care efectiv nu aveau nici un mijloc de trai, se aflau şi într-o situație dificilă, numai cazuri speciale, în care putem interveni pentru un număr mai restrâns. De asta apelez la toți cetățenii români care se află în Italia, poate și în Spania, că acum şi în Spania este introdusă starea specială, să caute, în cazul în care au lucrat... în Italia știu că au lucrat în industria hotelieră sau în alte ramuri în care firmele au trebuit să închidă, să apeleze la toate formele de sprijin pe care le oferă statul italian. Sigur că suntem într-o permanentă legătură cu ambasada, cu consulatele și la nivel diplomatic păstrăm legătura și încercăm să găsim soluții de susținere a românilor care se află în situații deosebite în Italia sau în alte țări, în funcție de evoluția evenimentelor.

Iulian /.../: Bună seara! Iulian /.../ şi News Bucureşti. Domnule premier, întrebarea pentru dumneavoastră este de fapt o întrebarea celor peste două-trei milioane de oameni din Bucureşti. Ce transmiteţi locuitorilor Capitalei României ce se va întâmpla de mâine, să zicem, cu aprovizionarea, în condiţiile în care în marketuri şi în farmacii, în momentul în care discutăm, nu mai sunt produse de bază sau cel puţin nu sunt produse de bază la un nivel acceptabil, inclusiv dacă puteţi clarifica, specifica dacă metroul şi transportul în comun se vor închide de mâine, în Capitală? Mulţumesc.


Ludovic Orban: Primul lucru pe care îl mai spun o dată este că nu s-a discutat niciodată problema închiderii  Bucureștiului. Asta a fost un fake news grosolan, care a fost lansat cu preeditare. Am solicitat Ministerului de Interne să demareze o anchetă pentru a identifica sursa acestei dezinformări care a creat panică în București. În ceea ce privește aprovizionarea magazinelor, farmaciilor, supermarketurilor, discuțiile pe care le-am avut sunt în sensul în care aceste magazine au capacitatea de a se aproviziona cu mărfurile, cu produsele necesare. Sigur că există o penurie, m-am și referit la ea, pe anumite produse de protecţie, cum sunt măsţi, mănuşi şi alte categorii de echipamente de protecţie, care trebuie să știți că este o penurie nu numai România și că încercăm să găsim toate soluțiile pentru a găsi furnizor, astfel încât să asigurăm aceste produse, dar prioritatea noastră pentru aceste produse este să asigurăm livrarea lor către zona sanitară, către angajații direcţiilor de sănătate publică, către spitale, către medicii de familie, către medicii din policlinici, către angajații Ministerului de Interne care sunt implicați în toate operațiunile și către toate companiile furnizori de utilitățile care au contacte şi către alte categorii, urmând ca ce mai rămâne disponibil să putem să distribuim şi către alte zone.

Ludovic Orban: ...alte zone. În ceea ce privește metroul, niciodată până la acest moment nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului. Aici am luat măsura și am investit ITM-ul cu competența de aplicare a acestei măsuri de decalare a programului de începere pe diferite zone, astfel încât să se evite aglomerația la anumite ore, adică într-o anumită zonă de birouri, de exemplu, sau într-un parc industrial sau în zone relativ apropiate, unde există foarte mulți angajați, unii să înceapă la ora 7:00, alții să înceapă la ora 8:00, alții să înceapă la ora 9:00, alţii să înceapă la ora 10:00, astfel încât să se diminueze fluxurile de oameni care folosesc transportul cu metroul la aceleași ore. De asemenea, Ministerul Transporturilor a dispus conducerii Metroului să ia toate măsurile sanitare necesare în astfel de situații, să dezinfecteze toate spațiile comune ale metroului, de la garniturile de tren și toate spațiile unde există posibilitatea de a atinge diferitele suprafețe de mulți cetățeni. Măsura de închidere a metroului este o măsură extremă, care nu are nici o fundamentare astăzi și care poate provoca perturbații majore în ceea ce privește mobilitatea cetățenilor din București. În ceea ce privește transportul public din București, STB este în subordinea Primăriei Capitalei și deciziile trebuie luate în funcție de necesitățile reale care există de transport, pentru că, repet, nu trebuie acum să ne închidem toți în case, nu trebuie să ne ferim acum și de deplasarea la locul de muncă. Activitatea economică trebuie să funcționeze, sigur, respectând toate recomandările de protejare a sănătății, trebuie să funcționeze cât mai normal posibil. Sigur că este de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate. Pot fi folosite metode de transport alternativ, fie mașina personală, fie transportul cu bicicleta, fie alte mijloace de transport alternativ. Putem să mai mergem şi pe jos, dacă ne deplasăm pe distanţe scurte şi de preferinţă, este de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte, foarte aglomerat..

  Ludovic Orban: ... şi de preferință este de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte, foarte aglomerat, unde există posibilitatea de a fi în contact apropiat pe o perioadă, pe o durată mai mult de 10 - 15 minute. Dar, din punctul meu de vedere, acest serviciu de transport public trebuie asigurat, nu numai în București; trebuie asigurat în toate municipiile. De asemenea, trebuie asigurat serviciul de transport și intrajudeţean şi interjudeţean, transportul pe cale ferată, dar în niște condiții în care să se respecte normele sanitare, să se respecte recomandările care sunt formulate.


Reporter: Bună ziua! Luiza Gireadă, de la TVR. Aţi vorbit despre faptul că e nevoie de protejarea angajaţilor care şi-ar putea pierde locurile de muncă în această perioadă dificilă. V-aţi gândit la varianta reglementării unui şomaj tehnic care să le permită celor care stau acasă, pentru că nu mai există comenzi suficiente, să primească totuşi indemnizaţii şi să nu îşi piardă locurile de muncă şi dacă statul va acoperi o parte din costuri, cât la sută şi de asemenea câţi angajaţi ar putea beneficia de astfel de măsură şi când ar intra ea în vigoare?


Ludovic Orban: Măsura este în analiză. În momentul în care decidem ce măsuri luăm, le vom anunța public. Măsura este în analiză şi vom lua o decizie cât de curând în această privință.


Reporter: Bună seara! Sebastian Rotaru, Euractiv.ro! Domnule premier, în condiţiile în care România are deja un deficit bugetar mare şi dată fiind situaţia actuală legată de coronavirus, aţi vorbit cu cei de la Comisia Europeană până la ce limite ne putem duce cu acest deficit? Şi aş dori să vă mai întreb dacă aţi avut şi alte discuţii aplicate privind un ajutor concret pentru România din partea Comisiei Europene?   


Ludovic Orban: Sigur că am avut discuții. Deja există anunțuri de la nivelul Comisiei Europene că se va relaxa strictețea impunerii măsurii de respectare a deficitului bugetar. Asta va fi o măsură care va afecta toate țările europene, pentru că este necesară. Să ne aducem aminte că austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză și deja sunt anunțuri din partea Comisiei Europene.

Ludovic Orban: Să ne aducem aminte că austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză şi deja sunt anunţuri din partea Comisiei Europene că va exista o relaxare în ceea ce privește deficitul bugetar. În privința resurselor financiare de care va putea beneficia România de la nivel european, deja există câteva anunțuri legate de posibilitatea utilizării prefinanțărilor pe diferitele programe pe care le are România cu finanțare de la bugetul Uniunii Europene. Aici există o resursă financiară utilizabilă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro. De asemenea, există o anumită flexibilitate manifestată, fără a exista în momentul de față o decizie luată, dar din discuțiile pe care le-am avut la nivel european, există o anumită flexibilitate în ceea ce privește posibilitatea de utilizare a anumitor fonduri europene, de exemplu, pe programul capitalul uman sau finanțări de altă natură, care să poată fi utilizate fie pentru susținerea angajaților, fie pentru susținerea companiilor din domeniile afectate, fie prin categorii de plăți care se fac către angajaţi, fie prin măsuri active care să fie acordate angajatorilor pentru menținerea forței de muncă. Deocamdată, noi suntem în analiza resurselor pe care le avem la dispoziție de la nivelul bugetului de stat și a diferitelor alte bugete, pentru că până nu se ia o decizie la nivel european privitor la resursele financiare de care vom putea beneficia, este greu să adoptăm niște măsuri fără să avem garanţii ferme că există decizii luate la nivel european, dar am convingerea că va exista o flexibilitate din partea Comisiei Europene și că vor fi luate astfel de măsuri care să ne permită utilizarea de resurse de la nivel european pentru susținerea economiei românești. De asemenea, sunt convins că vom avea parte de resurse financiare de la nivelul Uniunii Europene și pentru efortul pe care îl ducem pentru lupta împotriva coronavirusului, pentru susținerea diferitelor cheltuieli pe care trebuie să le facem în domeniul sănătății și în alte domenii.


Reporter: Bună seara, dle prim ministru! Ovidiu Bărbulescu, de la profit.ro. Legat de deficit, luaţi cumva în calcul un împrumut de la FMI? Iar în al doilea rând, că aţi vorbit de sistemul de sănătate, Guvernul va majora cumva salariile cadrelor medicale care se ocupă cu tratamentul în prima linie legat de coronavirus? Mulţumesc.


Ludovic Orban: Nu am avut până în prezent nicio discuție legată de un posibil împrumut de la FMI. Sigur că în cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Vreau să dau asigurări că nu există momentul de față nicio problemă cu finanțarea cheltuielilor publice ale României. Sigur că noi vom căuta toate mijloacele pentru a obține cât mai multe resurse care să ne permită finanțarea diferitelor măsuri. În privinţa împrumuturilor de la FMI, ştim foarte bine că împrumuturile de la FMI, de regulă, au fost condiționate de niște ajustări în economie, de niște măsuri, să spun, mai mult de natură restrictivă, restrângerea costurilor, ori noi suntem într-o situație în care statul trebuie să intervină pentru sprijinirea companiilor din domeniile cele mai afectate și angajaților acestor companii. În ceea ce privește majorarea salariilor celor care sunt în prima linie, nu am discutat de majorarea salariilor, ci de o formă de a ține cont de riscul la care se expun și la efortul foarte mare pe care îl depun, o formă pe care o vom prezenta public când vom lua o decizie. Vă ascult.


Reporter: Bună ziua! Alexandra Popescu, ANTENA 1. Dle premier, aş vrea să vă întreb care sunt scenariile în acest moment, de lucru, pentru evoluţia virusului în România, care este cel mai optimist şi cel mai pesimist scenariu şi, de asemenea, vreau să vă mai întreb dacă aveţi informaţii legate de găsirea unui vaccin pe plan mondial şi dacă România are vreo contribuţie în acest sens.


Ludovic Orban: Aş prefera să nu mă hazardez în a face scenarii. Obiectivul nostru este acela de a limita cât mai mult posibil răspândirea virusului.


Ludovic Orban: Obiectivul nostru este acela de a limita cât mai mult posibil răspândirea virusului. Sigur că avem nevoie de participarea fiecărui cetățean în acest efort, pentru că pe lângă toate eforturile pe care le depunem pentru a limita intrările în țară, pentru a impune carantina, izolarea la domiciliu, pentru a efectua anchetele epidemiologice cât mai repede posibil, ca să putem să luăm măsuri privitoare la persoanele cu care a intrat în contact o persoană diagnosticată pozitiv, reducerea riscului de răspândire va depinde, în următoarea perioadă, în cea mai mare măsură, de comportamentul responsabil al cetățenilor, de respectarea recomandărilor care sunt formulate pe toate canalele de comunicare posibile de specialiști, de cei care dețin informațiile cele mai serioase privitoare la răspândirea virusului. În ceea ce privește posibilitatea apariției unui vaccin, în momentul de față, deși facem o analiză și ne informăm de la nivelul globului, la nivel internațional, nu avem încă nicio informație credibilă privind descoperirea unui vaccin. Sigur că și noi aici, în România, încercăm să concentrăm toate eforturile celor care sunt implicați în cercetare, în acest domeniu, pentru a găsi soluții. De asemenea, avem o preocupare în ceea ce privește capacitatea de diagnosticare rapidă, dacă putem găsi soluții de a putea face o diagnosticare rapidă, in time. Procedura de diagnosticare actuală prin intermediul Real Time PSR, cum se numesc, este o procedură care durează destul de mult și care limitează, din cauza timpului necesar pentru analiza probelor prelevate, diminuează numărul de analize care pot fi făcute de un specialist și de un aparat. Din cauza asta există - și la teleconferința pe care am avut-o cu mai mulți premieri, care a fost convocată de premierul Netanyahu, am discutat acest subiect și este o preocupare la nivel internațional, pentru că descoperirea unui astfel de sistem de testare rapidă sau chiar de autotestare, care să poată fi folosit şi de cetăţean, ar fi de mare utilitate în limitarea, în restrângerea răspândirii virusului, pentru că este clar că.../

Ludovic Orban: Pentru că este clar că o dată ce este diagnosticată o persoană știe foarte clar ce are de făcut și cu cât este diagnosticată mai repede cu atât posibilitatea de răspândire a virusului de persoana respectivă se diminuează. Vă ascult!


Reporter: Bună seara /.../ de la Ştirile Pro Tv. Domnule premier, când sosesc noi echipamente pentru terapie intensivă, în contextul în care sunt probleme pentru transportul internaţional şi care este situaţia celor 200 de aparate de ventilaţie blocate în Germania, s-a rezolvat această problemă? Şi încă o întrebare, dacă îmi permiteţi, dacă luaţi în calcul cu guvernatorul să impuneţi băncilor amânarea plăţii ratelor pentru credite sau dacă aveţi în vedere alte măsuri de sprijin financiar pentru români? Vă mulţumesc!


Ludovic Orban: Aici e o întreagă saga cu ce am păţit cu procedurile de achiziție a diferitelor echipamente, materiale, substanțe de la biocizi, biocide, substanțe biocide, până la măști, până la alte categorii de produse și de echipamente. Am avut mari probleme pe de o parte, datorită unor măsuri care au fost luate de state cum e Germania. De exemplu, Germania a interzis, a blocat exportul către alte țări. Sigur că și aici am găsit soluții prin intervenții diplomatice, deocamdată avem o decizie prin care s-a permis realizarea contractului pe care îl avem cu o firmă germană, mare producător, pe 500.000 de măşti. De asemenea, avem probleme și cu alte țări, sunt un milion de măşti care trebuie să intre în țară, care sunt contractate printr-un partener și care au fost blocată într-o altă țară, în Turcia, de exemplu. Sunt tot felul de situații care apar. De asemenea, sigur, avem probleme și cu asigurarea culoarelor de transport la nivel european care să asigure transportul de marfă, dar rezolvăm orice situație care apare. Sigur că avem o problemă cu un contract în care erau prevăzute 200 de ventilatoare, de asemenea și acolo intervenim astfel încât să deblocăm contractul și să putem să realizăm achiziția respectivă. Aici nu am implicat doar /.../ în procedura de achiziţie, am apelat la orice partener posibil care are capacitatea de a realiza contracte pentru a putea să obținem aceste materiale, substanțe, echipamente fundamentale în lupta contra coronavirus.


Reporter: Bună seara! Carmen Gavrilă, Radio România Actualităţi.
În ultimele zile România s-a mutat pur şi simplu pe internet. Aţi discutat cu furnizorii de servici de internet şi telefonie despre capacitatea reţelelor care, iată, sunt tot mai intens utilizate şi dacă ne puteţi spune dacă intenţionaţi să înăspriţi pedepsele pentru nerespectarea carantinei, a izolării la domiciliu, declaraţiile false pe propria răspundere şi dacă luaţi în calcul închiderea restaurantelor, cluburilor, baruruilor?


Ludovic Orban: În ceea ce privește rețelele de comunicare, am propus o măsură pentru a putea evita răspândirea de fake news-uri, de informații false. Acum pe analizele pe care le-am făcut în ultimele două săptămâni e o producție și o distribuție de fake news-uri îngrijorătoare și există o măsură propusă astfel încât să se poată din punct de vedere tehnic să poată să fie scose postări care sunt în mod evident fake news-uri./mnecula/ În ceea ce priveşte înăsprirea pedepselor, discutăm această posibilitate. Ceea ce ne interesează este să întărim mecanismul de verificare a respectării a deciziilor de izolare la domiciliu și a respectării condițiilor de carantină în care să implicăm pe lângă structurile care există la nivelul Ministerului de Interne orice instituție care are capacitatea de a verifica respectarea izolării la domiciliu sau a carantinei. Repet, discutăm de posibilitatea întăririi pedepselor, dar ne interesează întărirea capacității instituționale de a asigura verificarea și în cazul încălcării sancţionarea nerespectării izolării la domiciliu. Nu am răspuns la o  întrebare anterioară privitoare la amânatra ratelor. Suntem în dialog cu mediul financiar-bancar, suntem în dialog cu Banca Națională a României. Banca Națională a României și Asociația băncilor fac parte din grupul de lucru și suntem în discuții pentru a genera măsuri din partea sectorului financiar-bancar în sprijinul mediului de afaceri, în sprijinul companiilor, în special din acele domenii care sunt grav afectate de coronavirus - restaurante, baruri și alte categorii de localuri. Sunt în analiza astfel de măsuri. Dacă aţi urmărit,   noi am avut o gradualitate în ceea ce privește impunerea de măsuri. Dacă în prima fază am interzis manifestările de peste o mie de persoane, ulterior am coborât la interzicerea manifestărilor de peste o sută de persoane. În gÎîn momentul în care va fi necesar, putem să luăm și astfel de decizii, dar deocamdată, din câte știu eu, sunt în curs de analiză astfel de decizii. Vă ascult!


Reporter: Bună seara, domnule premier. Maria Toader de la Antena 3. În primul rând, o clarificare în ceea  ce priveşte creşterea preţurilor la medicamente încă din data de 27 de februarie, dacă luaţi în calcul o plafonre a preţurilor, atât la medicamente, cât şi la produsele pentru echipamente medicale. Suntem la mijlocul lunii martie, 17 zile au trecut


Reporter: ...suntem la mijlocul lunii martie, 17 zile au trecut. De ce nu aţi luat o asemenea măsură până acum? Aveaţi posibilitatea legală să o faceţi prin hotărâre de guvern, chiar şi ca premier interimar, şi dacă îmi mai permiteţi o singură întrebare: suntem în zona IT-iştilor, dumneavoastră spuneaţi că nu ar trebui să mai oferim sprijin IT-iştilor. Iată că am putea să apelăm la ei şi să ne facă o aplicaţie IT astfel încât simptomele şi oamenii care au simptomatologie legată de coronavirus să transmită ei prin intermediul unei asemenea aplicaţii informaţii autorităţilor, astfel încât să nu fie expuşi medicii. De ce nu apelăm la IT-iştii români? Vă mulţumesc! 

 
Ludovic Orban: Când va fi necesar să plafonăm prețurile la produse, la medicamente, la echipamente, o vom face. Din analiza evoluției prețurilor nu a existat o creștere care să indice tendinţa speculativă. E adevărat că în ultimele două-trei zile există o tendință de creștere. Dacă va fi necesar, o vom face. Privitor la sectorul IT, sigur că noi avem constituită o agenție pentru digitalizare cu care am discutat generalizarea semnăturii electronice și instituirea posibilității de a soluționa orice cerere care poate fi adresată online către instituțiile publice în acest fel, astfel încât să evităm la maximum necesitatea deplasării cetățenilor la instituții pentru diferite proceduri. Sigur că am gândit și o serie de măsuri de amânare a unor proceduri care creează această necesitate de deplasare a cetățenilor. Domnul ministru Cîţu a anunțat faptul că vom prelungi termenul de plată a taxelor și impozitelor locale și implicit bonificațiile care se acordă pentru plata până la termenul respectiv. Există și o serie de alte măsuri și proceduri pe care le vom proroga ca şi termen, astfel încât să reducem cât mai mult nevoia unui contact direct între cetățeni și instituții.


Reporter: Bună seara, domnule prim-ministru! Daniel Apostol, de la cotidianul "Jurnalul". Despre capacitatea spitalicească aş dori să vă întreb prima dată, dacă şi cu câte anume lanţuri hoteliere se discută închirierea sau posibila /.../ de spaţii care trebuie transformate în spaţii de carantinare sau spitaliceşti, dacă există un plan de extindere a capacităţii de spitalizare? Iar a doua întrebare: una dintre cererile sectorului privat este scutirea la plată a taxelor, a impozitelor, a sumelor accesorii - dobânzi, penalităţi. Cum anume, pentru cât timp, cu ce /.../ ulterioare, eventual, se va putea realiza acest sprijin şi respectiv o altă cerere a mediului privat, scutirea de la plata utilităţilor, cum anume ar fi posibil? Mulţumesc!


Ludovic Orban:  În ceea ce priveşte capacitatea spitalelor de a primi și a trata persoane care sunt diagnosticate pozitiv, aici noi am gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților în spitale. Sunt mai multe categorii de spitale pe care le pregătim progresiv pentru a putea primi pacienți. Există o capacitate de tratare care a fost stabilită. De asemenea, există măsuri de reducere a numărului de alte tipuri de cazuri care sunt tratate astfel încât să se disponibilizeze gradual numărul de paturi în spitalele în care vor fi tratați pacienții. Pe măsură ce crește necesitatea de tratament, cresc numărul de pacienți care trebuie tratați. De asemenea, gradul va crește numărul de spitale...

 

Transcriere RADOR


Etichete ludovic orbandeclaratiicoronavirus(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live