Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Joi, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

18 Ianuarie 2019
Vizualizari: 3175
Comentează add

Numărul asteroizilor care au lovit Terra şi Luna a crescut pe parcursul ultimilor 290 de milioane de ani, potrivit autorilor unui studiu publicat în revista Science.

Terra şi Luna au fost lovite de mai mulţi asteroizi de-a lungul timpului

florin-lepadatu

 

Terra şi Luna au fost lovite de mai mulţi asteroizi în ultimii 290 milioane de ani, potrivit unui studiu.
 
Numărul asteroizilor care au lovit Terra şi Luna a crescut pe parcursul ultimilor 290 de milioane de ani, potrivit autorilor unui studiu publicat în revista Science, informează Agerpres.
 
Oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia către craterele lunare pentru a determina cu o mai mare exactitate numărul de coliziuni cu asteroizi, întrucât Terra şi Luna au fost lovite de corpuri cereşti cu aceeaşi frecvenţă de-a lungul timpului, însă craterele de pe satelitul natural al Pământului nu au suferit apoi avarii substanţiale, aşa cum s-a întâmplat pe planeta noastră.
 
Până la această cercetare, oamenii de ştiinţă au folosit craterele de pe Pământ în studiile lor şi datări radiometrice ale rocilor, însă mulţi dintre cercetători au presupus că numeroase cratere timpurii terestre au dispărut în timp, din cauza eroziunii şi a altor procese telurice.
 
Folosind date termale şi imagini colectate de NASA, mai mulţi cercetători de la Universitatea Southampton, Universitatea Toronto şi Southwest Research Institute au determinat vârsta craterelor lunare şi au stabilit în urma unor calcule că rata de impact a crescut de 2,6 ori în ultimii 290 milioane de ani.
 
Oamenii de ştiinţă nu pot explica motivul din spatele creşterii ratei de impact, însă au sugerat că acesta ar putea fi legat de deşeurile spaţiale rezultate în urma unei coliziuni ample care s-a petrecut în principala centură de asteroizi din Sistemul Solar, aflată între planetele Marte şi Jupiter.
 
Noul studiu a consolidat, de asemenea, teoria potrivit căreia asteroizii au contribuit la extincţiile în masă de pe Terra, în special la dispariţia dinozaurilor.
 
"Este probabil corect să spunem că a fost o întâlnire cu destinul, în cazul dinozaurilor - dispariţia lor era oarecum inevitabilă, dacă ţinem cont de creşterea numărului de roci spaţiale de dimensiuni mari care s-au ciocnit cu Terra", se arată în document.

Etichete Exclusiv onlineTerraLuna

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live