Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! - continuare Luni, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

21 Noiembrie 2018
Vizualizari: 2918
Comentează add

O ''minune biologică'' vizibilă din spaţiu, creată de termite, a fost descoperită în Brazilia.

Terra ne oferă în continuare surprize...

florin-lepadatu

 

O ''minune biologică'' vizibilă din spaţiu, creată de termite, a fost descoperită în Brazilia.

Termitele au creat o minune a lumii cu o vechime similară cu cea a piramidelor, care întrece scara monumentelor din Egiptul Antic, au anunţat cercetătorii din Marea Britanie care au făcut descoperirea, relatează Agerpres.

Muşuroaiele de termite, unele dintre ele încă locuite, situate în nord-estul Braziliei, se întind pe o suprafaţă aproape cât cea a Marii Britanii şi sunt vizibile din spaţiu.

Aceste formaţiuni sunt rezultatul săpăturilor lente şi constante de pasaje subterane interconectate cu o vechime de până la 4.000 de ani, potrivit unui studiu realizat pe mostre de sol.

De-a lungul mileniilor, insectele ingenioase au depozitat cantităţi uriaşe de sol şi au creat astfel circa 200 de milioane de muşuroaie cu formă conică, fiecare având o înălţime de aproximativ 2,5 metri şi un diametru de aproximativ 9 metri.

Laolaltă, aceste muşuroaie ocupă o suprafaţă de 230.000 de kilometri pătraţi.

''Aceste coline au fost produse de o singură specie de termite care au excavat o reţea masivă de tunele pentru a ajunge la frunzele moarte şi pentru a se hrăni în siguranţă direct din substratul pădurii'', a explicat conducătorul studiului, profesor Stephen Martin de la Universitatea Salford.

Muşuroaiele de termite au o structură internă complexă, cu numeroase guri de aerisire şi tuneluri ce servesc drept sistem de ventilaţie pentru cuiburile din subteran.

Multe întrebări cu privire la coloniile de termite rămân însă fără răspuns, au precizat cercetătorii.

Spre exemplu, tentativele de explorare a coloniilor cu ajutorul instrumentelor optice nu au reuşit să localizeze nici măcar o ''cameră regală'' în care stă regina unei colonii.

De asemenea, muşuroaiele sunt dispuse într-o manieră ciudat de regulată, ce nu pare să fi fost determinată de ciocnirile agresive între colonii vecine.

 

Etichete Termitefurnici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live