Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Terorismul poate fi combătut cu respectarea drepturilor omului

Uniunea Europeană a aprobat, marți, noi restricţii asupra anumitor servicii şi produse care ar putea fi folosite în tortură sau în aplicarea pedepselor cu moartea.

Terorismul poate fi combătut cu respectarea drepturilor omului

Articol de Gabriela Tătărău, 05 Octombrie 2016, 10:22

Uniunea Europeană a aprobat, marți, noi restricţii asupra anumitor servicii şi produse care ar putea fi folosite în tortură sau în aplicarea pedepselor cu moartea.

Terorismul poate fi combătut cu respectarea drepturilor omului, iar Europa nu poate sta cu brațele încrucișate, spune Marietje Schaake, raportorul european pentru aducerea la zi a regulamentului anti-tortură.

Acum încercăm să limităm exportul de bunuri folosite explicit în tortură, precum cele utilizate pentru înlănțuirea sau baterea oamenilor, a explicat oficialul european.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Pentru a putea interveni, Uniunea Europeană are nevoie de instrumente juridice. „Dacă se găsește un camion plin cu obiecte ce pot fi folosite pentru tortură să putem face ceva. Și chiar dacă este în tranzit din China în Mexic, Europa nu poate sta cu brațele încrucișate. De asemenea, vrem o bază juridică care să ne permită să acționăm atunci când este necesar. Bineînțeles că acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi, dar în cazurile în care se întâmplă are consecințe enorme pentru persoane individuale.”, a subliniat raportorul pentru aducerea la zi a regulamentului anti-tortură.

"În acest moment, drepturile omului, în special libertatea presei sunt sub presiune la nivel global așa că trebuie să fim foarte vigilenți și să ne asigurăm că avem societăți deschise puternice. Nu trebuie să ignorăm ce se întâmplă în restul lumii și cât de mult este necesară Europa pentru progresul către respectarea drepturilor universale ale omului.

"Din păcate, încă există o diferență între ceea ce spunem și ceea ce facem şi încă mai sunt standarde duble, mai spune eurodeputata olandeză. De exemplu, mult timp am criticat abuzurile la adresa drepturilor omului în țări ca Egiptul.

"În ultimii doi ani se pare să suntem mai blânzi cu generalul Sisi, care acum este președinte în Egipt și nu face decât să înrăutățească situația, conform unor apărători ai drepturilor omului cu care am vorbit. UE este extraordinar de blândă față de Egipt.

"În numele securității și contra-terorismului închidem ochii la încălcări grave ale drepturilor omului. Cred că nu trebuie să avem nicio scuză pentru asta. Terorismul poate fi combătut cu respectarea dreptului internațional și a drepturilor omului", a încheiat oficialul olandez.